A-
A+

Folkhälsomyndigheten: Faran inte över

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensam digitala pressträff om coronapandemin.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensam digitala pressträff om coronapandemin.
CoronavirusetTT

Brittiska coronavarianten dominerar och smittspridningen är fortsatt mycket hög i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Alla måste förstå att det är en fortsatt allvarlig situation, säger Karin Tegmark Wisell vid myndigheten.

Annons

Annons

Ytterligare åtta dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige och totalt 13 236 smittade personer har avlidit i landet.

Men medan antalet dödsfall per dag fortsätter att sjunka ligger smittspridningen på en hög nivå, berättar Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Faran har inte försvunnit i och med att våren kommer. Vi har långt kvar innan vi får till ett förändrat beteende, säger hon.

Blir värre

Att vi spenderar mycket tid inomhus underlättar för spridningen av coronaviruset. Det är också många som varken varit sjuka eller fått sitt vaccin, poängterar Tegmark Wisell.

Det ser ut som, och vi befarar att det kan bli, fler fall under innevarande vecka jämfört med föregående vecka, säger hon.
Det väldigt många som är mottagliga och sårbara, fortsätter hon.

Den brittiska virusvarianten fortsätter att ta över. I 16 av 18 regioner utgör den varianten minst hälften av smittofallen.

Vi kan konstatera att den brittiska varianten är dominerande i landet, kanske undantaget Gotland.

För de varianter som först påvisades i Brasilien och Sydafrika är förekomsten betydligt lägre.

Annons

Annons

Olika grader antikroppar

Sammanlagt har 738 537 personer i Sverige bekräftats smittade med coronaviruset, och Tegmark Wisell presenterade förekomsten av antikroppar hos bland annat blodgivare i landet den senaste tiden. De flesta siffrorna ligger mellan 5—10 procent. För en del regioner, eller för en del åldersgrupper, är siffran något högre eller lägre.

Det såg väldigt olika ut i våra olika regioner, säger Tegmark Wisell och berättar att bland annat Örebro och Stockholm ligger högre än andra regioner.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska även de som har antikroppar vaccineras, något som Svenska infektionsläkarföreningen kritiserat. De anser att de som haft covid det senaste halvåret ska ställa sig sist i kön till vaccin.

TT: Bör de som haft covid senaste halvåret vänta med vaccin?

Vi tittar på den frågan och hur vi kan hantera det rent logistikmässigt eftersom vi just nu vaccinerar den äldre befolkningen, och för de äldre är det viktigt att man har ett fullgott skydd eftersom man riskerar att bli allvarligt sjuk, säger Karin Tegmark Wisell.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!