Föll trots stora övertaget: "Blir förbannad"

-
IshockeyTT:s utsända i Gävle

Jaedon Descheneau hade svårt att leva upp till Brynäs förväntningarna förra säsongen.

I år har kanadensaren börjat desto bättre med poäng i samtliga fyra matcher:

Det är lätt att göra poäng när man spelar med så bra lagkamrater som jag gör. De gör bra grejer, säger kanadensaren ödmjukt efter Brynäs bragdvinst (3–2) hemma mot Skellefteå.

Annons

Annons

För det var ju gästerna som hade spelövertaget, som bombarderade skott (totalt 39-16) mot Samuel Ersson i Brynäsmålet och som logiskt sett var på väg mot en trepoängare när Brynäs lagkapten Anton Rödin lyfte in seger målet (3–2) för Gävlelaget med 1.08 kvar av tredje perioden efter en riktigt läcker passning från Patrik Berglund. En stöld som Jaedon Descheneau var högst delaktig i.

Förra säsongen gjorde den 25-årige Brynäsforwarden åtta mål och tio assist, ett betydligt mer blygsamt facit än vad klubbens fans väntade sig. I år har han öppnat desto starkare med poäng i Brynäs samtliga fyra matcher varav ett mål och en assist mot Skellefteå.

Jag har förberett mig bättre i år, kan mer om spelet i den här ligan nu när jag har varit här i ett år. Jag har lärt känna laget och staden bättre och det underlättar för att få ut mitt kunnande, säger Descheneau.

Lyfter lagkamraterna

På lördagen var Descheneau delaktig i förspelet till Brynäs tidiga 1–0-mål av Emil Molin i matchens första power play och när Skellefteå såg ut att koppla ett totalt grepp om matchen i andra perioden var det Descheneau som kvitterade till 2–2 efter en snabb spelvändning som han själv avslutade med att vinklade upp pucken i nättaket.

Efter matchen vill han dock helst räkna upp alla lagkamrater som fanns på isen samtidigt, lite väl ödmjukt kan tyckas. Det krävs ändå att man själv står på rätt plats vid rätt tillfälle för att lagkamraterna ska ha någon nytta av ens insatser:

Jo så är det väl, säger Jaedon Descheneau till TT med ett skratt och fortsätter:
Men jag hade inte fått de här poängen utan de här killarna. Vi hjälper varandra, försöker hitta ytor där vi alla kan göra bra saker tillsammans, det har fungerat bra så här långt.

Brynäs kom till matchen med ett på tok för dåligt boxplay i de tre inledande matcherna i bagaget men mot Skellefteå var det inte bara målvakten Samuel Ersson som stod på huvudet utan samtliga utespelare – stjärnor som slitvargar – täckte skott på ett minst sagt uppoffrande sätt. När Anton Rödin slängde in segerpucken med 1.08 kvar missade Jaedon Descheneau nästan vad som hände:

Jag vände precis dit blicken när pucken flög in i nätet och alla började jubla. Det kändes bra, säger kanadensaren belåtet.

Annons

Annons

Irriterad

I Skellefteålägret var det betydligt mer bistra miner:

Man blir förbannad! konstaterar Skellefteåtränaren Stefan Klockare och får medhåll av SHL:s hetaste målskytt Jesper Frödén som följde upp förra matchens hattrick med ännu ett mål, det totalt femte på fyra matcher:
Jag kände frustration, såklart. Samtidigt så var det tid (en minut och åtta sekunder) kvar så det vara bara att släppa det och försöka hänga dit pucken. Men nu efteråt så är man ju ruggigt förbannad, säger Frödén till TT och beskriver hemligheten bakom sin framgång så här:
Det är väl målmedvetenhet hela tiden och att aldrig nöja sig. Det är hårt jobb men jag har tagit steg fysiskt, har blivit starkare, snabbare och får ut mer av mitt spel och har mycket bättre skridskoåkning nu än i Gnaget. Så att vilja fortsätta bli bättre varje dag är hemligheten.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons