Förbjudet festande trots varning i Norge

Många norrmän kan på söndagsmorgonen ha vaknat upp med insikten att de brutit mot rekommendationerna – till hälsominister Bent Høies besvikelse.
Många norrmän kan på söndagsmorgonen ha vaknat upp med insikten att de brutit mot rekommendationerna – till hälsominister Bent Høies besvikelse.
NorgeTT-NTB

Ett flertal fester bröts under lördagsnatten upp av norsk polis. Nattlivet gick på högvarv trots att hälsominister Bent Høie (H) varnat sina landsmän att fortsatt respektera smittskyddsrekommendationer.

Annons

Annons

Min uppmaning är att man ska kunna vakna på söndag och tänka att man inte gjort något i helgen som man ångrar, och att man är medveten om att det finns en ökad smittspridning nu, inte minst bland unga vuxna, sade hälsoministern inför lördagskvällen.

Timmar senare var festandet likväl i full gång runt om i landet.

Fester på över 50

Polis i både Oslo-området och andra delar av landet bröt upp flera sammankomster på över 50 deltagare, en siffra som är mer än dubbelt så stor som den av norska myndigheter rekommenderade gränsen på 20 personer.

Att samlas fler än det rekommenderade antalet är dock inte brottsligt. Polisen kan därmed endast ingripa mot folksamlingar efter att de fått klagomål om exempelvis oväsen.

Annons

Annons

Ministern vädjar

Bent Høie underströk tidigare att restriktionerna bör följas även om det inte är straffbart att inte göra det.

Det är ingen mening att lägga massa tid på att tänka vad som är rekommendation och vad som är lag. Det är klokt att följa bäggedera, sade hälsoministern.
Vi säger att du inte borde ha mer än 20 personer hemma på en fest, det handlar om att kunna hålla en meter till andra. Få har en bostad där man kan ha 20 vänner hemma och klara det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons