A-
A+

Förbund kräver kriskommission för sjukvården

Situationen i den svenska vården har blivit nästan ohållbar, enligt Läkarförbundet och Vårdförbundet. På bilden Danderyds sjukhus. Arkivbild.
Situationen i den svenska vården har blivit nästan ohållbar, enligt Läkarförbundet och Vårdförbundet. På bilden Danderyds sjukhus. Arkivbild.
SjukvårdTT

Situationen i den svenska vården har blivit nästan ohållbar, enligt Läkarförbundet och Vårdförbundet.

Nu kräver de att regeringen tillsätter en kriskommission.

Annons

Annons

Pandemin har slagit hårt mot den svenska sjukvården och förstärkt de problem som funnits sedan tidigare, skriver Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, och Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Till exempel är operationsköerna långa, nu väntar minst 171 000 personer på operation. Och det finns brister i arbetsmiljön på flera akutmottagningar runt om i landet.

På sjukhusen i Danderyd, Helsingborg och Östersund "har arbetsmiljön varit så ansträngd att patientsäkerheten hotas", skriver förbunden.

De har gemensamt drivit ärenden till Arbetsmiljöverket som flera gånger dömt ut bötesbelopp. "Det verkar dock som att många regioner hellre betalar ut miljonbelopp är att de på allvar tar itu med bristerna som skyddsombuden påtalar".

Läkarförbundet och Vårdförbundet vill bland annat att regeringen snarast tillsätter en nationell kommission som årligen ska analysera några av de värst utsatta yrkesgruppernas arbetsmiljö. Kommissionen ska även få mandat att peka på nödvändiga åtgärder och ange var ansvaret ligger.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.