Förbund sågar LO-topparna

LO:s ordförande Susanna Gideonsson och avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Arkivbild.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson och avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Arkivbild.
ArbetsmarknadTT

De kraschade las-förhandlingarna återupptas. Men splittringen inom LO är djup och förtroendet för topparna ifrågasätts nu.

Förtroendet finns där, men är allvarligt skadat av det som hänt senaste dagarna, säger Sekos ordförande Valle Karlsson.

Annons

Annons

Linda Palmetzhofer, förbundsordförande i Handels. Arkivbild.
Linda Palmetzhofer, förbundsordförande i Handels. Arkivbild.

Handels är positivt till att nya försök görs och det är också Kommunal. Men sex av 14 LO-förbund röstade nej till att återuppta förhandlingarna.

De som förhandlar för parterna – LO, PTK, och Svenskt Näringsliv –beskriver i ett pressmeddelande hur det nya försöket ska gå till.

"Förhandlingarna kommer att inledas torsdagen den 15 oktober och genomföras med syfte att lösa de återstående frågorna på vilka förhandlingarna tidigare strandade", skriver de i ett gemensamt pressmeddelande. Förhandlingarna uppges vara klara "tidigast den 16 oktober", bara ett dygn senare. Ett första besked kan tidigast ges vid lunch fredag.

Samtal i smyg

Från centralorganisationerna är det locket på. Inga kommentarer ges. Men enskilda LO-förbund vädrar sitt tydliga missnöje mot LO-ledningen med ordförande Susanna Gideonsson i spetsen. Det är brist på öppenhet, heter det. Och enligt vad TT erfar har det skett samtal med arbetsgivarparten senaste dagarna utan förbundens vetskap, vilket retat upp flera av LO- förbunden ordentligt.

De sex nejsägarna är Byggnads, Seko, Fastighets, Målarna, Transport och Pappers.

Vi är sex förbund som är eniga om att det inte finns någon väg framåt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

TT: Är det politikerna som har tvingat tillbaka er till förhandlingsbordet?

Det finns väl ingen politiker som inte hyst förhoppningar om att parterna ska lösa det här. Det har blivit en katt-och-råtta-lek om vem som ska sitta med Svarte Petter, säger Lindholm.

Annons

Annons

Långt ifrån varandra

Han tänker sig i stället branschvisa förhandlingar om bland annat las-frågorna i den ordinarie lönerörelse som precis inletts.

Både Seko-basen Valle Karlsson och Johan Lindholm säger att parterna stod långt ifrån varandra när förhandlingarna kraschade, även om många politiker försökt påvisa motsatsen.

Det ges en bild av att vi inte stod så långt ifrån varandra. Den bild jag har är att vi stod långt ifrån varandra, säger Valle Karlsson.

Nu ges återigen en bild av att det finns en öppning, enligt Karlsson.

Har det skett något som jag inte har vetskap om, frågar han sig och oroas av splittringen i leden.
Det är aldrig bra med majoritetsbeslut.

Långsiktig lösning

Regeringen, samarbetspartierna och oppositionspartier har vädjat eller åtminstone gjort klart att de anser att det vore bäst om parterna återupptar förhandlingarna som bröt samman den 30 september.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ger en knapphändig, skriftlig kommentar:

”Vi har noterat att parterna återupptar förhandlingarna. Vi får se vart samtalen leder. I övrigt har regeringen inga kommentarer.”

Men Handels och dess ordförande Linda Palmetzhofer, vill ha en generell lösning för hela arbetsmarknaden. Hon tycker att det är bra att nya försök görs.

Kan man inte hitta en lösning i morgon då är frågan om vi verkligen står så nära varandra, säger Linda Palmetzhofer.
Jag tror att det är det enda sättet att få en långsiktig lösning, som skulle ge en mycket tryggare arbetsmarknad i helhet (än om politikerna löser det), säger hon.

Tufft och svårt

Kommunal ser också vissa utsikter att nå en lösning.

Det blir väldigt tufft och svårt, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT, som ändå tycker att det är självklart att göra ett försök.

Han hänvisar till att han tycker att parterna hade kommit längre i förhandlingarna än vad åtminstone han själv hade trott att de skulle göra när det hela avbröts för några veckor sedan.

Jag har en liten förhoppning om att vi ska klara det.

Nära regeringskris

Baudin förklarar den korta förhandlingstiden som är uppsatt, åtminstone inledningsvis, med att Kommunal inte har mer tid att sätta av. Linda Palmetzhofer anger samma skäl, för Handels del.

Vi håller på med våra löneförhandlingar, vi har inte så mycket tid, säger Baudin.

Baudin anar också att även arbetsgivarna börjat inse att politikernas utredningsförslag, som ska bli lag om inte parterna fixar det här, inte är så bra i alla delar.

Det var i början av oktober som förhandlingarna bröt samman, vilket i sin tur är på väg att skapa en regeringskris.

V och C välkomnar

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som har hotat med att väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven om regeringen gör lag av las-utredningens förslag är positiv till de nya förhandlingarna. På Twitter skriver han:

"Mycket goda nyheter att parterna börjar förhandla om arbetsrätten igen!"

Centerledaren Annie Lööf, vars parti driver på för förändringar av arbetsrätten, skriver även hon på Twitter :

"Välkommet att parterna återgår till förhandlingsbordet. Om ett nytt huvudavtal kan slutas är det ett styrkebesked för svensk arbetsmarknad. Låt oss hoppas att parterna denna gång tar chansen."

Företagarorganisationen Företagarnas vd Günther Mårder hoppas på en lösning men är tveksam till att man ska hinna nå dit före uppsatt deadline:

Modernisering måste till för att svara upp till dagens arbetsmarknad. Det fungerar hjälpligt men är inte tillräckligt bra för att kunna öka vår konkurrenskraft, säger han och fortsätter:
Jag hoppas att man jobbar för att hitta samförstånd. Man målar upp det från båda håll som att det är en ödesfråga och det är domedagsprofetior. Man behöver tona ned ytterligheterna lite grann.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons