A-
A+

Förbundet polisanmäler tidigare medarbetare

Fotbollförbundet anmäler tidigare anställd. Arkivbild.
Fotbollförbundet anmäler tidigare anställd. Arkivbild.
FotbollTT

En tidigare anställd på Svenska fotbollförbundet, som fått sparken för att ha låtit sin egen förening ta del av bidragspengar, polisanmäls nu.

Det är en enskild medarbetare som har svikit ett stort förtroende, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson till TT efter förbundsstyrelsens krismöte.

Samtidigt gav styrelsen sitt stöd till generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Annons

Annons

Förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Förbundsstyrelsen hade på fredagen ett extrainsatt möte för att diskutera den bidragshärva som SVT och TV4:s fotbollskanalen avslöjat. Bland annat har en före detta medarbetare gett sin egen förening drygt en halv miljon kronor i bidrag i ett jämlikhetsprojekt. Pengar som senare betalades tillbaka.

Förbundet har tidigare valt att inte polisanmäla medarbetaren, nu tog styrelsen beslutet att ändå göra det.

Vi tycker att utvecklingen av frågan har blivit sån att det ändå är värt att ta det steget. Det viktigaste har varit att man direkt efter att man upptäckt att fel har begåtts så har man från generalsekreterarens sida och hans medarbetare agerat snabbt så att pengarna har kommit tillbaka och den berörda tjänstemannen har också fått lämna sin tjänst, säger Karl-Erik Nilsson.

Pausar utbetalningar

Tidigare i veckan framkom interna misstankar på förbundet att samma medarbetare även har missbrukat pengar från Allmänna Arvsfonden, vilket Fotbollskanalen rapporterade om.

Under utredningen hittade förbundet ytterligare 850 000 kronor av Arvsfondens pengar som använts till att täcka andra kostnader. Något som sedan rättades till.

Men det är inte bara Arvsfonden som reagerat på felaktigheter kring samarbetet med förbundet. I går rapporterade SVT att Ica pausar utbetalningarna till samma jämställdhetsprojekt. Matvarujätten har sedan 2016 sponsrat projektet med totalt nästan 13,5 miljoner kronor.

TT: Vad har den här affären betytt för förbundets trovärdighet?

Jag har varit med i förbundsstyrelsesammanhang i tio år och det har aldrig varit någon fråga som har varit i närheten av det här tidigare. Det är en enskild medarbetare som har svikit ett stort förtroende där vederbörande har haft ett mandat och har missbrukat det mandatet. Det här är inget som sker i fotbollsverksamhetens vardag. Jag är glad över att man agerade snabbt när det här blev känt. Naturligtvis är det sorgligt och ledsamt och påverkar oss här och nu, säger Nilsson.

Annons

Annons

Fullt förtroende

Arvsfonden har startat en egen granskning om hur pengarna till förbundet har hanterats. Även förbundet har startat en utredning som leds av chefsrådman Dag Cohen.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har fått kritik för hur förbundet skött affären – men styrelsen uttalade "sitt helhjärtade stöd och fulla förtroende" för honom, som det uttrycks på förbundets webbplats.

Det är en enskild medarbetare som har begått ett fel, men väldigt mycket av den mediala uppmärksamheten har riktats mot Håkan Sjöstrand och det har känts både orättvist och i vissa stycken osmakligt. Då kände vi att det var angeläget att markera att han har vårt fulla förtroende och stöd, säger Nilsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.