A-
A+

Förbundsbasen om kritiken: "Ingen könsfråga"

Damishockeyn känner sig orättvist behandlad efter beslutet att ställa in U18-VM. Arkivbild.
Damishockeyn känner sig orättvist behandlad efter beslutet att ställa in U18-VM. Arkivbild.
IshockeyTT

Det internationella ishockeyförbundet har sedan beslutet att ställa in U18-VM för damer i Linköping och Mjölby i januari, fått hård kritik. Nu svarar ordföranden Luc Tardif.

"Det här är inte en könsfråga, det är en covid-fråga" säger han i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Beslutet att ställa in alla turneringar i januari, till följd av covid-19, blev kanske mer kontroversiellt än internationella förbundet hade trott. Enligt förbundet handlar det enbart om smittskyddsåtgärder, men kritiken har handlat om att damernas U18-VM ställs in helt för andra året i rad, två dagar innan herrarnas JVM påbörjades.

Luc Tardif ställer sig dock frågande till kritiken.

"Det här är inte en könsfråga, det är en covid-fråga. Hur rättvist skulle det vara att skjuta upp de högsta divisionerna och ställa in de lägre? Det var sex turneringar som ställdes in, inte bara en, inklusive två U20-turneringar för män som kritikerna lämpligt nog verkar ha glömt bort."

Svenska ligan stoppar senareläggning

Flera har också ifrågasatt varför turneringen inte sköts upp tills dess att situationen lugnat sig. Enligt Tardif fördes diskussioner om huruvida det skulle gå att skjuta upp mästerskapet.

"Ja, det fann en sådan diskussion, men för att en turnering ska kunna skjutas upp måste en överenskommelse nås mellan förbundet, värdlandet (Sverige) och de deltagande lagen", säger han och fortsätter:

"Sveriges organisationskommitté bekräftade att det skulle vara svårt att hålla mästerskapet i det föreslagna mars-april-fönstret, på grund av ligaåtaganden i städerna. Utan värdnationen kan vi inte ha en turnering."

Att JVM-turneringen som spelas just nu i Kanada fick klartecken är för att beslutet fattades när spelarna redan var inne i den så kallade bubblan, säger Tardif.

"Poängen här är att det inte längre fanns någon reserisk för lagen, eftersom de redan anlänt, medan de som skulle spelat i januari hade resandet framför sig."

Annons

Annons

"Helt felaktigt"

Att beslutet fattats på grund av att förbundet skulle favorisera herrhockey avfärdar han som struntprat.

"Finns det ett ekonomiskt incitament att vara värd för herr-VM och världsjuniorer varje år, oavsett vad? Absolut. Men folk tror att det beror på att vi favoriserar herrhockey framför damhockey, vilket är helt felaktigt", säger Tardif.

"Intäkterna som genereras från dessa två evenemang gör det möjligt för vårt förbund att överleva och stödja driften av alla andra VM-evenemang. Så om jag måste göra allt för att en specifik turnering ska spelas, för att säkerställa överlevnaden av andra evenemang, så är det mitt ansvar som ordförande att göra det."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.