A-
A+

Förbundskapten rasar efter EM-fars

Polens norske förbundskapten Arne Senstad. Arkivbild.
Polens norske förbundskapten Arne Senstad. Arkivbild.
HandbollLjubljana, TT:s utsända

Spanien slog medvetet bort bollen och jublade när motståndaren Tyskland i stället gjorde mål.

Slutet av EM-matchen i handboll blev farsartad och lett till skarpa reaktioner, men kommer inte att utredas.

Man blir förbannad när man ser att det görs på ett så medvetet sätt, säger Polens norske förbundskapten Arne Senstad.

Annons

Annons

Svenska stjärnan Nathalie Hagman.
Svenska stjärnan Nathalie Hagman.

Slutet av den sista gruppspelsmatchen i grupp D, mellan Spanien och Tyskland, blev farsartad. Förutsättningarna var att om Spanien vann med max två mål skulle bägge lagen gå vidare och Spanien få med sig två poäng in i mellanrundan.

Blev segern större skulle Polen gå vidare på Tysklands bekostnad och Spanien inte få med sig några poäng till mellanrundan.

En minut före full tid ledde Spanien med 23–20 och var i anfall. Skottet sköts långt över målet.

I nästa anfall lät det spanska försvaret tyskorna att enkelt ta sig igenom och reducera, vilket gjorde att Spaniens Paula Argos jublade över baklängesmålet.

Förstår lagen

Diskussionen kring uppgjorda matcher i slutskedet av gruppspelen är inget nytt inom handbollen, och från Polens håll ropades det om diskning.

Polens norske förbundskapten Arne Senstad är rasande.

Man blir förbannad när man ser att det görs på ett så medvetet sätt. Det är i alla fall inte "fair play", säger han till TV 2 och tillägger:
Vi känner oss väldigt trampade på. Det är så tydligt att de vill att Tyskland ska göra mål, de skulle åtminstone kunna täcka upp det bättre.

Sveriges Nathalie Hagman förstår frustrationen, men tycker inte att lagen bör diskas.

Nu har jag inte sett matchen, så det är svårt att uttala sig men att skapa bra förutsättningar för en själv, det tycker jag ändå någonstans är okej, säger hon.

EHF har valt att inte utreda händelsen. I ett uttalande säger man att det inte finns några rapporter från matchen som gör att en utredning bör startas.

Hagman tycker att lagen kunde skött matchen snyggare, men att resultatet förmodligen ändå skulle ha diskuterats.

Även om man inte sträcker armarna i luften så kommer folk alltid att diskutera om det var en plan eller inte. Men som det ser ut har jag förståelse för att man vill gå vidare med två poäng i stället för noll poäng till nästa runda.

Annons

Annons

Kan hända Sverige

För Sverige uppstod ingen sådan situation i gruppspelet, men i mellanrundans sista omgång kan det komma att bli annorlunda. Norge och Danmark möts i mellanrundans sista match och kommer därmed att veta om vilket resultat som kommer att krävas för avancemang. Norge kan dessutom redan vara klart för semifinal.

Det känns ju som att den situationen kan komma i slutet av ett mästerskap. Till exempel att ett lag kan vara klart för semifinal och kan vila fler spelare medan matchen kan betyda mycket för det andra laget. Men det är en situation man får ta då, men såklart skapar man bra förutsättningar för sitt lag och om det är att man ska vila spelare för att vara bättre i en eventuell semifinal är ju en avvägning, säger Hagman.

Hon tror dock att hon skulle reagerat som de polska spelarna om det hade varit samma situation för Sverige.

I det här fallet handlar det ju om att Polen vill gå vidare så det är inte jättekonstigt att de reagerar, det hade vi också gjort. Även om jag står här och säger att det är fair hade jag säkert tyckt att det var jätteoskönt om vi var det laget, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.