Fördel Biden i valrysare i USA

En valarbetare skannar in poströster medan en valobservatör ser på bakom i Las Vegas.
En valarbetare skannar in poströster medan en valobservatör ser på bakom i Las Vegas.
USATT

USA:s presidentval är fortsatt en rysare. I flera avgörande delstater är ställningen så jämn att ingen vågar utropa segrare trots att snart alla röster är räknade.

Trump fortsätter att ifrågasätta att valet gått rätt till och tänker utmana Bidens segrar i domstol.

Annons

Annons

Anhängare till president Donald Trump demonstrerar utanför en rösträkningscentral i Philadelphia på torsdagen.
Anhängare till president Donald Trump demonstrerar utanför en rösträkningscentral i Philadelphia på torsdagen.

Vem som kommer att styra USA de kommande fyra åren hänger nu på några få delstater där rösterna fortfarande räknas. Om Joe Biden håller ledningen i Arizona, så räcker det med seger i antingen Nevada, Georgia, North Carolina eller Pennsylvania för att säkra presidentposten.

I Georgia leder Trump med 49,5 mot 49,2 procent, eller knappt 13 000 röster. Det återstår bara 47 000 röster att räkna. Företrädare för delstatsmyndigheterna hoppades tidigare ha resultatet klart under torsdagen men vågar nu inte ange någon tidpunkt.

Det kommer att ta tid. Vi hoppas på klarhet så snart som möjligt, säger Gabriel Sterling, teknisk chef vid valmyndigheten, vid en pressträff.

Trump knappar in på Biden i Arizona, medan Biden ökar ledningen i Nevada och närmar sig Trump i Pennsylvania. Det gäller att nå 270 av de så kallade elektorsrösterna.

Det ser väldigt lovande ut för Joe Biden. Han är extremt nära, säger statsvetaren Rachel V Cobb, lektor vid Suffolk University i Boston, till TT natten till torsdagen.

Biden har i nuläget säkrat 253 elektorsröster, men 264 om en vinst i Arizona räknas in – en delstat där ännu bara 86 procent av rösterna räknats, men där Bidens övertag enligt vissa bedömare är ointagligt. Prognoserna varierar beroende på nyhetsbolag.

Stort valdeltagande

Överlag gick röstförfarandet bättre än befarat och uppslutningen var rekordstor. Klart är att Joe Biden redan har vunnit fler individuella röster än någon amerikansk presidentkandidat i historien.

Vi hade ett extraordinärt valdeltagande i USA. Vi varnades för härdsmältor, katastrofer, utländsk inblandning och långa köer. Vi hade köer, men det var inte några katastrofala händelser som förhindrade stora antal från att rösta, säger Rachel V Cobb.

Det omfattande stödet för Trump var större än vad opinionsundersökningar inför valet tydde på, något som tros bero på att bedömare missbedömt amerikanernas viktigaste valfrågor. Exempelvis tycks ekonomin ha varit betydligt mer viktig för väljarna än beräknat, enligt en vallokalsundersökning genomförd av CNN.

Annons

Annons

Kräver omräkning

Från republikanskt håll höjs röster nu om att utmana vissa resultat i Högsta domstolen. Trumpkampanjen har lämnat in stämningsansökningar till flera domstolar i delstater där det väger jämnt och kräver omräkning i Wisconsin där Biden förklarats som vinnare av nyhetskanaler.

Den sittande presidenten har upprepade gånger sagt att rösträknandet bör stoppas och antytt att de stora mängder poströster – som beroende på delstat får räknas i upp till flera dagar efter valdagen såvida de skickades in i tid – på något sätt är förknippade med valfusk.

"Alla de delstater som Biden nyligen gjort anspråk på kommer vi att ta rättslig strid om för väljarfusk och valfusk (Voter Fraud and State Election Fraud). Massor av bevis", twittrar Trump.

OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa som har 102 valobservatörer på plats i USA, riktade på torsdagen skarp kritik mot Trumps anklagelser om valfusk och krav på att stoppa rösträkningen.

"Ogrundade anklagelser kring systematiska brister, i synnerhet från den sittande presidenten under valnatten, skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner", skriver OSSE.

"Trump oroar"

Statsvetaren Rachel V Cobb oroas över utvecklingen framöver.

Du kan antingen lägga bränsle på elden, som Trump gör, eller försöka att desarmera det. Om Trump underblåser det så är jag orolig. Jag tror att utmaningen framöver blir att desarmera, lugna och skapa utrymme för människor som inte leder till våld, säger Cobb.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons