A-
A+

Före detta ledamöter har tillgång till riksdagen

Runt 800 tidigare riksdagsledamöter har i dag tillgång till riksdagen trots att deras uppdrag är avslutade. Arkivbild.
Runt 800 tidigare riksdagsledamöter har i dag tillgång till riksdagen trots att deras uppdrag är avslutade. Arkivbild.
PolitikTT

Omkring 800 före detta riksdagsledamöter har fortfarande tillträde till riksdagen, trots att de har avslutat och lämnat sina uppdrag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Nyligen kom förslaget att den särskilda tillträdesrätten som finns för tidigare riksdagsledamöter bör slopas. Bland annat för att det inte sker någon säkerhetsprövning av de som får ett så kallat veterankort.

När man är riksdagsledamot då är man riksdagsledamot och då har man en speciell ställning och en speciell relation till riksdagen. När man inte längre är riksdagsledamot då är man en vanlig svensk medborgare, säger Stefan Strömberg, som har utrett säkerhetsskyddet i riksdagen, till Ekot.

Trots att inte alla riksdagspartier har yttrat sig i frågan ännu, exempelvis Socialdemokraterna, är det flera partier som har uttryckt sitt gillande.

Riksdagsuppdraget är tidsbegränsat, det är ingen utmärkelse, utan något man innehar under en begränsad tid och när den tiden har löpt ut behöver man inte ha tillträde obegränsat efter detta, säger Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, till Ekot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!