A-
A+

Företag hålls ansvarigt i implantatskandal

Det tyska företaget TÜV Rheinland ska hållas ansvarigt i bröstimplantatsskandalen, enligt en domstol i Paris. Arkivbild.
Det tyska företaget TÜV Rheinland ska hållas ansvarigt i bröstimplantatsskandalen, enligt en domstol i Paris. Arkivbild.
FrankrikeTT-AFP-Reuters

Annons

Annons

Hundratals personer som fallit offer för undermåliga bröstimplantat ska få ersättning. Det slår en fransk domstol fast sedan den beslutat att det tyska certifieringsföretaget TÜV Rheinland brustit när det gäller sitt godkännande av implantaten.

Bakom just detta fall står omkring 2 700 kvinnor. De flesta av dem har rätt till kompensation, enligt domstolen som dock avvisade några hundra av fallen. Men domen öppnar också för tusentals andra drabbade att söka ersättning.

Skandalen kring bröstimplantaten, som tillverkades av franska Poly Implant Prothese (PIP), briserade 2010. Då upptäcktes att implantaten tillverkats av industrisilikon som är både billigare och farligare än medicinskt silikon.

Omkring 400 000 kvinnor ska ha fått de billigare implantaten, de flesta i Latinamerika.

Det tyska företaget har ställts in för rätta flera gånger tidigare, utan att dömas. Men domstolen i Paris anser att TÜV ska hållas ansvarigt eftersom det brustit i sin roll som kvalitetssäkringsföretag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!