A-
A+

Företag polisanmäls – läste 23 000 cv:n

Hämtningsförsöket uppmärksammades inte av Arbetsförmedlingens larmsystem, utan upptäcktes vid en utredning. Arkivbild.
Hämtningsförsöket uppmärksammades inte av Arbetsförmedlingens larmsystem, utan upptäcktes vid en utredning. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Ett företag som haft ett arbetsgivarkonto hos Arbetsförmedlingen för att kunna söka efter kandidater i tjänsten ”Sök kandidater” har polisanmälts för att olovligen ha läst drygt 23 000 cv:n, vilket tidningen Arbetet var först med att rapportera.

Enligt reglerna får arbetsgivare bara söka i tjänsten när de har ett jobberbjudande, men i det här fallet hade företaget försökt hämta hem ett stort antal profiler per timme, rapporterar SVT Nyheter.

De berörda personerna, som valt att göra sin profil sökbar, har informerats. I meddelandet skriver myndigheten att det finns en risk att sökningen har gjorts i syfte att marknadsföra företagets egna matchningstjänster.

Arbetsförmedlingen har nu stängt av två arbetsgivarkonton och anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

"Då det är stora volymer av personuppgifter som företaget hämtat ut bedömer vi händelsen som allvarlig, men de cv-uppgifterna som finns i tjänsten bör inte vara av känslig karaktär, säger enhetschefen Malin Sahlin, enligt SVT Nyheter.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om företaget som polisanmälts.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!