A-
A+

Förfalskade covidbevis stoppades i Italien

Italiensk polis meddelar att man har slagit till mot försäljare som erbjuder förfalskade covidbevis. Arkivbild.
Italiensk polis meddelar att man har slagit till mot försäljare som erbjuder förfalskade covidbevis. Arkivbild.
ItalienTT-Reuters

Italiensk polis uppger att den har identifierat och stoppat flera olika nätaktörer som erbjöd försäljning av förfalskade covidbevis.

Annons

Annons

Enligt den i Milano stationerade åklagarmyndigheten specialiserad på cyberbrott har tusentals människor varit villiga att betala för de falska covidbevisen – och i vissa fall även för påstådda vaccindoser.

Polisen uppger att den har stängt ned tio kanaler på den krypterade meddelandeappen Telegram där försäljning ska ha erbjudits. Upptäckten ska ha gjorts med hjälp av AI-verktyg som skannat av nätet i realtid och en efterföljande insats där man låtsats vara intresserade köpare.

Ungefär 250 000 användare hade registrerat sig och ett hundratal försökte interagera med försäljarna, säger polischefen Gian Luca Berruti.

Huruvida några doser av påstått vaccin faktiskt såldes är oklart, men polisen uppger att man hittat flera förfalskade covidbevis. Flera personer är misstänkta, men mer än så vill polisen inte säga.

Det EU-gemensamma covidbeviset – som ofta kallats vaccinpass – lanserades i torsdags och går att få både digitalt och i pappersform. Det består delvis av ett unikt certifikat-id i form av en så kallad QR-kod och fungerar än så länge bara som ett intyg för vaccinering. Från mitten av juli är planen att bevisen även ska inkludera negativa testsvar och senast den 12 augusti ska det även gå att få bevis på tillfrisknande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!