A-
A+

Författaren Cecilia Lindqvist är död

Cecilia Lindqvist med det kinesiska stränginstrumentet qin. Arkivbild.
Cecilia Lindqvist med det kinesiska stränginstrumentet qin. Arkivbild.
LitteraturTT

Författaren och sinologen Cecilia Lindqvist är död, bekräftar familjen för Dagens Nyheter. Hon anses vara en av Sveriges främsta Kinakännare, och har bland annat skrivit böckerna "Tecknens rike" från 1989 och "Qin" från 2006 – för vilka hon belönades med Augustpriset.

Annons

Annons

Hon blev förälskad i den kinesiska kulturen, inte i kommunistpartiet, och hon började spela qin vid Forskningsinstitutet för qin, säger dottern Klara Norman till tidningen.

Hon föddes 1932 i Lund och studerade bland annat kinesiska, litteraturvetenskap och konsthistoria. 1959 reste hon till Peking för att studera, ihop med sin dåvarande make, författaren Sven Lindqvist.

Hennes förläggare Eva Bonnier framhåller Cecilia Lindqvists betydelse för att introducera kulturella uttryck från Kina, ett område hon skrev om i flera decennier.

Hon hade en enastående kunskap om Kina och kinesisk kultur och hon har verkligen varit med om att lyfta fram kulturen från detta land som vi i Sverige tidigare inte visste så mycket om, säger hon till TT.

Eva Bonnier tar också upp den framlidna författarens förmåga att hela tiden gräva djupare och söka nya vägar.

Hon kom mycket djupt i sitt förhållande till kinesisk kultur, hon kunde kinesiska och hon hade ett stort kontaktnät där som inte hade sin bas i politiken utan i kulturen.

2003 utnämndes utnämndes Cecilia Lindqvist till gästprofessor vid Beijing University of Language.

Hon har även skrivit "Resa med Aron" – utifrån en resa med sin son – en skildring av Latinamerika från en treårings synvinkel.

Cecilia Lindqvist avled efter en tids hälsoproblem, 89 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.