A-
A+

Förhör hålls med 90-årigt vittne i Lundinmålet

Alex Schneiter och Ian Lundin anklagas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan. Arkivbild.
Alex Schneiter och Ian Lundin anklagas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan. Arkivbild.
BrottTT

Förhör kommer hållas med ett vittne i det stora Lundinmålet – innan själva förhandlingen drar i gång.

Stockholms tingsrätt säger ja till åklagarnas begäran om detta, efter farhågor om att bevisning annars riskerar att gå förlorad.

Annons

Annons

I november förra året åtalades oljebolaget Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter och styrelseordförande Ian Lundin för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan mellan åren 1999 och 2003. Båda nekar till brott.

När huvudförhandlingen i målet kan inledas är mycket oklart. Just nu är ärendet vilandeförklarat av Stockholms tingsrätt i väntan på en parallell process i Högsta domstolen (HD), som handlar om målet ens ska få prövas av svensk domstol.

Tre äldre personer

Åklagarna har befarat att viktig bevisning kan gå förlorad under väntan och begärde därför i april att tre personer, en målsägare och två vittnen, ska få höras redan nu, utanför huvudförhandlingen. Detta då de tre är äldre, mellan 74 och 90 år. Tidigare i år förhördes ett annat vittne, en kvinna som är svårt sjuk, för att säkra hennes uppgifter.

Nu har Stockholms tingsrätt kommit med sitt besked i frågan och säger ja rörande ett av vittnena, en 90-årig man. Tingsrätten konstaterar att det kommer att dröja "en längre tid" innan han kommer att kunna höras inom ramen för en huvudförhandling.

"NN (mannen) har uppnått en sådan aktningsvärd ålder att det ger anledning till allvarliga farhågor beträffande möjligheterna att bevisupptagningen verkligen kan komma till stånd vid huvudförhandlingen", skriver domstolen.

Annons

Annons

Nej till två

Gällande de två andra avslår tingsrätten åklagarnas begäran med hänvisning till att de inte nått en sådan ålder att det finns en påtaglig risk för att de inte ska kunna höras senare.

De åtalades försvarare hade motsatt sig begäran om att få förhöra de tre personerna utom huvudförhandling.

Gällande processen i HD så krävs prövningstillstånd om frågan ska tas upp där och något sådant besked har ännu inte kommit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.