A-
A+

​Förlossningen i Lycksele stänger i sommar

Den stora bristen på barnmorskor gör att förlossningen vid Lycksele lasarett tvingas stänga helt under tre veckor i sommar. Arkivbild.
Den stora bristen på barnmorskor gör att förlossningen vid Lycksele lasarett tvingas stänga helt under tre veckor i sommar. Arkivbild.
VårdTT

Förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett kommer att hålla stängt under tre veckor i sommar. Orsaken är brist på barnmorskor.

Gravida som ska föda då hänvisas till Umeå eller Skellefteå, 13 respektive 16 mil bort.

Annons

Annons

"Det är en unik och väldigt beklaglig situation man har hamnat i på Lycksele lasarett. Av de totalt tio barnmorskorna som jobbar på förlossningen har två sagt upp sig och två sjukskrivits på kort tid. Att stänga tre veckor i sommar ser vi som vårt enda möjliga alternativ", säger hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa i ett pressmeddelande från Region Västerbotten.

Den stora bristen på barnmorskor gör att det inte finns några inhemska vikarier att rekrytera eller hyrpersonal att tillgå. Bemanningsläget på övriga förlossningsavdelningar i länet gör det också svårt att omfördela personal mellan enheterna.

Alla gravida som beräknas föda veckorna 30–32, samt två veckor före och två veckor efter den perioden, kommer att kontaktas av personal vid Lycksele lasarett och få information om vad som gäller för deras förlossningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!