A-
A+

Förlusten sväller för Sats

Tomma träningslokaler på Satsklubbarna i nedstängningarnas Norge präglar kedjans resultat i första kvartalet. Arkivbild.
Tomma träningslokaler på Satsklubbarna i nedstängningarnas Norge präglar kedjans resultat i första kvartalet. Arkivbild.
EkonomiTT

Den norska gymkedjan Sats blöder i pandemin. Förlusterna sväller och medlemmar lämnar kedjans klubbar runt om i Norden.

Men vd Sondre Gravir siktar på expansion.

Annons

Annons

Annons

Annons

Kriskassan är välfylld, med 778 miljoner norska kronor i kassa och oanvända krediter. Och vd Sondre Gravir siktar nu på expansion, med 30 nya klubbar, trots pandemin.

Dessutom ska man lansera ett nytt digitalt träningskoncept, Mentra, som enkelt förklarat består av en interaktiv spegel. Den ska enligt Sats göra det möjligt att delta i olika former av direktsända träningspass som väljs av användaren.

Interaktiv träning

"Med Mentra kan Sats-medlemmar få ett ännu större träningsutbud som sträcker sig utanför våra center. Även de som inte bor i närheten av ett Sats-center kan få uppleva glädjen av att träna", skriver vd:n Sondre Gravir.

Sats redovisar samtidigt en förlust före skatt på 265 miljoner norska kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 34 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Annons

Annons

Dyster bild

Gravir målar upp en dyster bild av utvecklingen, bland annat med stängda Satsklubbar i Norge i sex månader i sträck och ett försämrat hälsotillstånd.

"40 miljoner årliga besök på våra klubbar ersätts inte med andra aktiviteter", skriver han.

Omsättningen föll till 605 miljoner norska kronor, ned från 990 miljoner.

Den svenska delen av Sats, som hade 206 000 medlemmar vid utgången av kvartalet, redovisar en justerad rörelsevinst på 34 miljoner norska kronor, ned från 60 miljoner ett år tidigare.

Omsättningen i Sverige sjönk till 306 miljoner norska kronor, ned från 337 miljoner. Intäkterna pressades av en elvaprocentig minskning av antalet medlemmar, enligt Sats.

Totalt föll antalet medlemmar i Sats med 14 procent till 599 000, medan antalet klubbar vid utgången av kvartalet låg på 253 stycken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.