A-
A+

Forsberg leder landslaget in i en ny tid

Emil Forsberg.
Emil Forsberg.
FotbollLjubljana, TT:s utsände

Färsk cupvinnare med Leipzig och av den tyska tidningen Bild utsedd till klubbens viktigaste spelare genom tiderna.

Nästa uppgift för Emil Forsberg:

Som lagkapten leder han landslaget i förbundskaptenen Janne Anderssons "projekt".

Det ska bli fruktansvärt kul. Jag tror att vi har något på gång, säger Forsberg.

Annons

Annons

Utslaget ur åttondelsfinalen mot Ukraina förra sommaren och vägen till VM tog tvärt slut i playoff mot Polen i Chorzow i mars.

Däremellan blandade och gav landslaget under kvalet i höstas.

Med en kader yngre, i blågult mindre prövade spelare, hoppas Janne Andersson bygga nytt och med en något annan design än tidigare, allt med sikte att gå in i EM-kvalet nästa år med ett så slagkraftigt lag som möjligt.

Det är ingen revolution det handlar om, mer än övergång till ett 4–3–3 i den offensiva utgångspositionen. Början i hans "omtag" sker mot Slovenien när Nations League drar igång på torsdagskvällen.

"Öppnar möjligheter"

Vi gör något som är lite nytt och med en del nya spelare. Lite fler än jag tänkt från början, kanske. Men det öppnar möjligheter. Min erfarenhet som tränare är att spelare som får chansen brukar ta den, säger Janne Andersson och fortsätter sitt resonemang:
Jag tycker det här är spännande, ska bli roligt och det ska bli intressant att se vilka som kliver fram. Kan vi utvecklas som lag under de här fyra matcherna och några spelare kliver fram så är jag jätteglad.
Jag kommer att ha tålamod i den här processen. Vi gör det här för att vi tror på det här och hoppas att det ska bli bra. Jag ser det som ett projekt med ett delvis nytt lag i ett delvis nytt spelsystem över sex matcher i Nations League och träningsmatcher i november, för att investera tid i att bli bättre nästa år.

Annons

Annons

Ger andra energi

Forsberg, 30, är en av de viktigaste pjäserna som ska länka samman då och nu.

Det är lite yngre nyfikna spelare som är med men det är bara kul att se dem stå och trampa på tårna och vill vara med, säger Forsberg på en presskonferens.

Sedan Victor Nilsson Lindelöf, som normalt sett bär kaptensbindeln, och vicekaptenen Albin Ekdal lämnat återbud till samlingen på grund av skador får Forsberg ta över uppgiften.

Den är mer än en bindel på armen.

Han är verkligen en person som ger energi till alla andra i allt vi gör. Det är en av de viktigaste egenskaperna man ska ha som fotbollsspelare. Där är Emil ett enormt föredöme.
De som varit med lite mer får ta ett större ansvar i både tränings- och matchmiljö. Jag förväntar mig att de kliver fram och ser till att vi kommer rätt i matcherna. Det blir en viktig del för Emil och några till, säger Janne Andersson.

Varken Jesper Karlsson (lättare skada) eller Anthony Elanga (sjuk) följde med till Ljubljana. Det ska inte vara värre ställt med dem än att båda kan bli aktuella under Nations League-samlingen.

Efter Slovenien väntar i rask takt Norge, Serbien och sedan Norge igen.

Mrabti fick lämna

Däremot har Kerim Mrabti lämnat truppen på grund av den skada han fick under tisdagens träning.

Det är tre spelare Andersson hade velat se eftersom de stämmer in på vad han söker i sin vision hur landslaget ska spela framöver.

Jag vet inte i dag vilken som är den bästa elvan i den här truppen. Det är ganska jämnt på många positioner. Nu har vi en match i morgon och så utvärderar vi den efteråt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.