-
+

Försiktig nedgång i smittspridningen

147 000 vaccinerade mot covid i Sverige. Arkivbild.
147 000 vaccinerade mot covid i Sverige. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Smittspridningen i Sverige tycks ha följt Folkhälsomyndighetens scenarier och nått en topp inför jul, enligt myndigheten.

Vissa ljusningstecken möjligen, men det finns orosmoment vid horisonten, säger Anders Tegnell.

Annons

Annons

Globalt sprids coronaviruset fortsatt i en allvarlig takt, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens myndighetsgemensamma pressträff. Efter en viss nedgång under julhelgerna har smittan tagit fart igen.

I Sverige syns dock en "försiktig nedgång" säger Tegnell, men poängterar också att man ska vara försiktig med att dra tidiga slutsatser.

Smittspridningen tycks ha avtagit som mest i de yngre åldersgrupperna. Den verkar gå upp snabbt och sjunka tillbaka i rask takt, enligt Anders Tegnell. Men en nedgång syns i alla åldrar.

"Ingen drastisk ökning"

I Stockholm talar statsepidemiologen om en "tydlig nedgång" som också avspeglar sig i trycket på vården. I regionerna Jämtland-Härjedalen och Dalarna verkar den befarade smittotoppen som man oroade sig för i samband med skidresor över jul och nyår ha uteblivit.

Det var inga drastiska ökningar under julhelgen. Det fungerade ganska bra med skidåkningen och det ser inte ut att ha blivit någon omfattande smittspridning på grund av det, säger Tegnell.

Ett tecken på att människor hållit avstånd är att influensasäsongen helt uteblivit. Aldrig tidigare under de år Folkhälsomyndigheten följt influensautvecklingen har man sett att spridningen varit i princip obefintlig.

Trycket är däremot fortsatt hårt på vården, eftersom tiden från infektion till insjuknande kan vara i uppemot två, tre veckor. Skåne är den region som är värst drabbad just nu sett till smittspridningen.

Tittar man på befolkningsandel så är även sjukvården mer drabbad i södra delen av landet, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Annons

Annons

Färre sjukhusinlagda

Ytterligare 268 dödsfall med covid-19 har rapporterats. Totalt har 10 591 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 533 265 personer i Sverige bekräftats smittade. Runt 300 färre patienter vårdas på sjukhus med anledning av covid-19 jämfört med förra veckan, enligt Socialstyrelsen.

Även om vi hoppas att kurvan är på väg ner så är det fortsatt väldigt ansträngt inom vården i landet, säger Taha Alexandersson och berättar att flera regioner har arbetat inom förstärkningsläge länge nu.

Vaccineringen i landet fortsätter och totalt har 147 000 doser administrerats. Siffran bygger på uppgifter från regionerna till och med 17 januari. Enligt Folkhälsomyndigheten har den grupp som vaccinerades kring starten den 27 december fått sin andra dos.

Vi vill fortsätta understryka att det är viktigt att regionerna fortsatt använder alla doser de kan så att vi får ett snabbt skydd, säger Anders Tegnell.

Tredje dos vaccin

Han berättar att Folkhälsomyndigheten förmodligen kommer att göra omprioriteringar när en större del av befolkningen ska vaccineras och tittar på om de mellan 60 och 69 år kan gå före och ingå i fas 3.

På en fråga om man i framtiden kommer att behöva ta en tredje dos covid-vaccin säger Tegnell att det inte är otänkbart. Men vilka grupper som behöver det och med vilket mellanrum är oklart.

Det är nog väldigt mycket som talar för att vi behöver ha ett vaccinationsprogram mot covid-19 långsiktigt och då kommer man helt säkert behöva booster-doser, säger han.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Under pressträffen fick Tegnell frågan om den svenska coronastrategin, som diskuterats ingående den senaste tiden. Han säger att det är en sann bild att Sverige tryckt ned smittan så mycket man har kunnat och inte låtit viruset sprida sig i befolkningen för att uppnå en viss immunitet.

Man måste hela tiden vikta vad för rimliga saker man kan göra utan att skada hälsa och samhälle för mycket och det var definitivt inte så att vi sparade på några rimliga åtgärder under våren, säger Anders Tegnell.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss