A-
A+

Försiktig optimism – trots publiktak

Kulturminister Amanda Lind meddelar att publiktaken förändras från 1 juni. Arkivbild.
Kulturminister Amanda Lind meddelar att publiktaken förändras från 1 juni. Arkivbild.
KulturTT

Det blir ännu mer väntan för kultur- och nöjesbranschen – publiktaken höjs inte förrän 1 juni. Men beskedet möts ändå med försiktig optimism, ja till och med hurrarop, inom branschen.

Annons

Annons

Annons

Annons

De mer träffsäkra regleringarna skulle genomföras den 17 maj – men reglerna ska istället träda i kraft den 1 juni i linje med en hemställan från Folkhälsomyndigheten.

Den varslade regleringen av publikrestriktionerna ska också framförallt ses som ett viktigt första steg, enligt kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Det här är ett långt arbete. Att vi kan ta steget den första juni är så klart väldigt positivt, men vi ska komma ihåg att det finns många regler som kringgärdar de här besluten, säger hon till TT.

Anpassade deltagartak

Det nya regelverket innebär anpassade deltagartak. Publik inomhus som inte har en anvisad sittplats begränsas även fortsättningsvis till åtta personer. Med anvisad sittplats får man vara 50 personer.

Utomhus får 100 deltagare delta utan anvisad sittplats och upp till 500 personer med sittplats. Enligt Amanda Lind kan justeringen av restriktionerna vara central för de mindre verksamheter som tvingats hålla stängt under pandemin.

En biograf kan hålla öppet när du kan ha 50 och inte 8 personer i en salong. Och för många mindre verksamheter kan det vara avgörande, säger hon och fortsätter:
Nu har vi en sommar där till exempel parkteatrar och utomhuskonserter får möjlighet att i mindre form bedriva en viss verksamhet.

Annons

Annons

Försiktig optimism

I kultur- och nöjesbranschen skönjer man nu nya tider. Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, tar emot beskedet med viss optimism.

Man är ju rätt tydlig med att man är på väg att öppna upp och det ser vi som att det är jättebra. Det är också bra att man signalerar att i september så verkar det som att man kan öppna upp fullt, säger han.

Även Katrina Mathsson, verksamhetsledare på Folkets bio, som har biografer över hela landet, är glad över dagens besked – trots att hon känner sig luttrad.

Vi hade såklart hoppats på någon vecka tidigare och som vanligt, jag tror det när jag ser det. Men med 50 personer i salongerna från 1 juni betyder att vi kan öppna de biografer som varit stängda och äntligen börja släppa på all film som väntar.

Även Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, är hoppfull.

Det är ett skarpt datum nu, som vi kan planera utifrån. Under nästa vecka ska vi titta över hur vi ska öppna igen.

Sveriges museer sällar sig till de försiktigt optimistiska, eftersom höjningen av publiktaket gör det möjligt för museerna att återstarta sin programverksamhet.

"Nu håller vi tummarna för att nationaldagen kan firas hos friluftsmuseerna", säger Sveriges Museers generalsekreterare Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Ropar hurra

Dagens besked att att publiktaket för antalet åskådare utomhus kan höjas möts med glädje av Albin Flinkas, konstnärlig chef för Parkteatern i Stockholm.

Vi är överlyckliga eftersom det innebär att vi skulle kunna ha vår säsongspremiär inför 500 personer, vilket är något vi förberett och arbetat för under hela året, säger han.

Även för Västerbottensteatern i Skellefteå betyder beskedet att teatern kan spela sin sommarteater utomhus i Medleforsparken i Skellefteå som planerat. Nypremiären av "Romeo och Julia" är förlagd till 16 juni.

Vågar man denna soliga förkristihimmelsfärdsdag i Skellefteå ropa hurra?! Det här är verkligen det jag hoppats på. Det känns väldigt glädjande, vi har varit oroliga men försökt ha is i magen. Våra repetitioner ska komma i gång nu på fredag, säger vd Fransesca Quartey.

Beredskapen för att kunna hantera publiken på ett smittsäkert sätt finns redan framhåller hon. I fjol spelades samma uppsättning för 50 personer åt gången och utan medverkan av amatörer.

Det var så många människor som inte hann se den här produktionen förra året. I år har vi sagt att vi måste ge amatörerna chansen, de har längtat. Det här är onekligen goda besked. Kan man verkligen tro på det här?
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!