A-
A+

Forskare: Fler vaccinstopp är att vänta

En vaccinampull från Astra Zeneca.
En vaccinampull från Astra Zeneca.
VaccinTT

Det tillfälliga stoppet av Astra Zenecas vaccin är delvis hävt. Men framöver lär vi se fler vaccinstopp – och då också av andra vaccin.

Jag skulle bli förvånad annars, säger Helena Hervius Askling, vaccinforskare på Karolinska institutet.

Annons

Annons

På torsdagen kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att Sverige återupptar vaccinationerna med Astra Zeneca-vaccinet för 65-plussare. För yngre gäller fortsatt det stopp som beslutades förra veckan efter larm om misstänkta biverkningar.

Jag tycker det är ett rimligt och tydligt besked. Det är viktigt att vaccinet kan användas för dem som riskerar att bli svårt sjuka och dö i covid-19, säger Helena Hervius Askling, som också är infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Ännu finns inget fastslaget orsakssamband mellan vaccinet och de misstänkta biverkningarna – blodproppar i kombination med brist på blodplättar. Fortfarande utreds saken av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA).

Man behöver hitta en medicinsk och biologisk förklaring till varför det blir såhär. Vad i vaccinet som kan tänkas utlösa det här, säger Hervius Askling.

I värsta fall tror KI-forskaren att händelseutvecklingen med vaccinstopp och misstänkta biverkningar kan göda oro och skepsis mot vaccinet, men hon hoppas på det motsatta.

Från mitt perspektiv vill jag tro att det här gynnar vaccinationsviljan för att det visar att säkerhetssystemet fungerar och att man verkligen agerar på signaler om misstänkta biverkningar.

Helena Hervius Askling spår liknande tillfälliga stopp framöver, och enligt henne kan det då handla om vilket vaccin som helst.

När man ska vaccinera en hel värld kommer det att hända saker, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!