A-
A+

Forskare: Framsteg för ny celiakibehandling

Ett nytt läkemedel mot glutenintolerans ger forskarna hopp om en alternativ behandling av sjukdomen. Arkivbild.
Ett nytt läkemedel mot glutenintolerans ger forskarna hopp om en alternativ behandling av sjukdomen. Arkivbild.
MedicinTT

Ett nytt läkemedel mot glutenintolerans har testats med goda resultat.

Jonas F Ludvigsson, som forskat på området, kallar upptäckten banbrytande.

Även om det inte blir just detta preparat så finns hoppet att det utvecklas liknande behandlingar, säger han till Dagens Medicin.

Annons

Annons

Patienter med sjukdomen celiaki (glutenintolerans) har ofta symtom som illamående, diarré, besvär från mag-tarmkanalen och viktnedgång efter att ha ätit kost som innehåller proteinet gluten.

I dag består behandlingen av att undvika kost med gluten, som ger inflammation i tarmslemhinnan vilket i sin tur förhindrar näringsupptag.

Alternativ behandling

Nu har en behandling med transglutaminashämmare testats. Patienter som fick dessa tolererade proteinet bättre än de som fick placebo, enligt Dagens Medicin.

Även om det är en liten studie som pågått en kort tid så är det ett stort steg framåt. Jag ser detta som en helt ny typ av behandling vid glutenintolerans, säger Jonas F Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet och barnläkare på Örebro universitetssjukhus.

161 vuxna celiakipatienter behandlades med läkemedlet, som hämmar det för dem inflammationsskapande enzymet transglutaminas 2, eller placebo.

Annons

Annons

Matades med kex

Patienterna delades in i fyra grupper. En fick tio milligram av den aktiva behandlingen, en 50 och en 100. Den fjärde gruppen fick placebo. Varje morgon, en timme efter medicinering, åt alla ett kex med gluten.

För att undersöka påverkan på tunntarmen togs vävnadsprover vid studiestart och efter sex veckor. Förändringarna mättes genom längden på villi (fingerlika projektioner som sitter i tunntarmens tarmvägg), tarmludd och små utskott i tarmslemhinnan som förkortas av gluten.

Påverkan var mindre på de som fick den aktiva behandlingen än de som fick placebo. Ju större dos, desto större effekt, även om skillnaderna var små.

Deltagarna som fick läkemedelskandidaten uppgav att deras upplevda symtom var mildare än de i kontrollgruppen.

Fick biverkningar

Samtidigt drabbades ungefär hälften av deltagarna av biverkningar, främst huvudvärk, illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor.

Ludvigsson säger att behandlingen bromsade försämringen av tarmen. Men celiaki är en livslång sjukdom, och forskarna behöver veta om behandlingen påverkar kroppen på sikt innan den rekommenderas i vården, fortsätter han.

Vidare påpekar han att enzymet som behandlingen blockerar även finns på andra ställen i kroppen. Därför är det viktigt att kontrollera om blockeringen ger upphov till någon negativ effekt någon annanstans i kroppen.

Studien, som finansierats av läkemedelsföretaget Falk Pharma, har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The New England Journal of Medicin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!