A-
A+

Forskare på jakt efter dna från vita älgar

En vit älg i Gunnarskog i Värmland. Arkivbild.
En vit älg i Gunnarskog i Värmland. Arkivbild.
NaturTT

Under årets älgjakt hoppas forskare få tillgång till dna från några av landets vita älgar, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland. Varför älgarna är vita och hur många det finns i Sverige är frågor som forskarna letar svar på.

Annons

Annons

Vi vill se om vi kan hitta den genetiska bakgrunden till den vita färgen, säger forskaren Sofia Mikko, som leder arbetet kring älgarna på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, till radion.

Om ett jaktlag fäller en vit älg hoppas hon kunna få en liten muskelbit att undersöka – men en sak vill hon poängtera:

Det ska inte fällas några vita älgar bara för den här sakens skull.

Ingen vet hur många vita älgar det finns i landet. 2017 uppskattades antalet vita älgar i vara mellan 50 och 100, men siffran bedömdes som mycket osäker.

Om vi skulle hitta den här genetiska varianten, då skulle vi kunna göra en populationsstudie, och se hur vanligt det är runt om i hela Sverige, säger Sofia Mikko.

Särskilt Värmland har blivit känt för sina vita älgar, där de tros öka i antal. De har också setts i till exempel Bohuslän.

Vita älgar får skjutas precis som vanliga älgar, men många jaktlag har själva valt att freda dem, har jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen i Värmland tidigare berättat för P4 Värmland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.