A-
A+

Forskare undersöker hur lik bryts ned i Sverige

Foton och information från polis- och obduktionsrapporter ingår i forskningsmaterialet. Arkivbild.
Foton och information från polis- och obduktionsrapporter ingår i forskningsmaterialet. Arkivbild.
VetenskapTT

Ett nytt forskningsprojekt ska titta närmare på nedbrytningen av människokroppen i svensk miljö. Syftet är att göra det lättare att fastställa dödstidpunkt.

Annons

Ett nytt forskningsprojekt på Rättsmedicinalverket ska undersöka hundratals tidigare fall mellan 2010 och 2023 för att lära mer om nedbrytning av människokroppen i svenska förhållanden.

”Kunskapen är viktig för att förstå när en individ har avlidit, vad som har hänt i anslutning till och efter döden, samt vilken typ av kvarlevor som polisen bör leta efter vid sökinsatser efter personer som förväntas anträffas avlidna”, förklarar ansvarig projektledare Clara Alfsdotter i ett pressmeddelande.

Hon jobbar till vardags på Nationellt forensiskt centrum (NFC). Även experter från rättsmedicinska enheten i Linköping, Lunds universitet och Stockholms universitet deltar i projektet.

Fyra olika utomhusscenarier kommer att undersökas: när avliden anträffats på marken, hängandes, begraven eller i vatten.

Forskningsmaterialet består av data från Rättsmedicinalverket, som exempelvis obduktions- och polisprotokoll och foton. Även klimatdata från SMHI kommer att användas.

Projektet kommer genomföras under tre år med medel från Vetenskapsrådet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.