A-
A+

Förslag: damernas VM ska spelas även OS-år

Damernas ishockey-VM ska börja spelas även OS-år, enligt ett förslag.
Damernas ishockey-VM ska börja spelas även OS-år, enligt ett förslag.
IshockeyTT

Internationella ishockeyförbundet har öppnat för att damernas A-VM ska spelas även OS-år.

Nyordningen, som ska klubbas i september, kommer att börja gälla redan från nästa år, enligt ett förslag som lades fram på IIHF:s kongress i Riga.

Annons

Annons

Men turneringen ska inte spelas samma säsong som OS, utan som en start av nästkommande säsong, enligt förslaget.

Det innebär att nästa års A-VM ska spelas i augusti 2022, medan OS i Peking spelas i februari. Samma variant ska gälla 2026.

Hittills har damernas A-VM inte spelats OS-år, däremot de underliggande divisionerna. VM ska även fortsättningsvis spelas i mars/april under icke OS-år.

Årets A-VM kommer också att spelas i augusti (i Calgary), sedan turneringen, som skulle ha spelats i maj, skjutits upp med bara några dagars varsel på grund av pandemin.

Herrarna spelar både OS och A-VM samma säsong sedan 1992.

"Vi vill på ett starkare sätt stödja damhockeyn i framtiden och tycker att det inte finns någon anledning att damerna inte spela VM på A-nivå även OS-åren", säger Franz Reindl, ansvarig för IIHF:s tävlings- och koordineringskommitté, till iihf.com.

Damkronorna åkte ur A-VM 2019 och B-VM i Frankrike har ställts in två år i rad på grund av pandemin. I april nästa år görs ett nytt försök.

Samtidigt klubbades att Sverige får arrangera junior-VM (U18) på damsidan 2022. Turneringen i Linköping och Mjölby skulle egentligen ha spelats i år, men ställdes in på grund av coronapandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!