-
+

Förslag om svensk luktklinik efter covideffekt

Mellan 50 och 80 procent av dem som har covid-19 får ett försämrat eller helt utslaget luktsinne. Arkivbild.
Mellan 50 och 80 procent av dem som har covid-19 får ett försämrat eller helt utslaget luktsinne. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Annons

Annons

Två svenska forskare föreslår att en ny "luktklinik" etableras i Sverige eftersom upp till 80 procent får försämrat luktsinne efter insjuknande i covid-19, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Johan Lundström, lektor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, borde kliniken både bedriva forskning och ta emot patienter likt två luktkliniker i Dresden, Tyskland och Genève, Schweiz. En svensk variant bör ligga i Stockholm, tycker luktforskaren, eftersom huvudstaden också utgör navet för svensk luktforskning.

Jag menar att pandemin och dess följder har skapat ett unikt behov som inte har funnits tidigare. Jag tror vi kommer få se ett växande krav på en sådan här klinik från många drabbade, säger han till SvD och får i samma artikel medhåll.
Covid-19 är en ”gamechanger” där forskningen kring det här området måste uppgraderas och förstärkas. En ny luktklinik i Stockholm skulle vara ett utmärkt sätt att åstadkomma en sådan effekt, säger Pär Stjärne, professor inom öra, näsa och hals vid Karolinska universitetssjukhuset.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss