A-
A+

Förslaget: Lärarfacken går samman

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Arkivbild.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Arkivbild.
ArbetsmarknadTT

Ett stort gemensamt lärarfack med flera underförbund, föreslås i en utredning.

Men Lärarnas Riksförbund vill inte sätta ned foten ännu.

Annons

Annons

I somras beslöt det ena, mindre lärarfacket, Lärarnas Riksförbund (LR), det mest motsträviga till en sammanslagning, att tillsätta en egen utredning.

Den är klar nu och förslaget från utredaren är ett gemensamt stort lärarfack med fem undergrupper. Skolledarna, rektorerna, föreslås köra sitt eget race tills vidare. Och allihop ska de samlas under akademikernas paraplyorganisation Saco.

Utredaren Andreas Mörck, tillika kanslichef för LR, tycker sig se en tydlig åsikt hos medlemmarna i både Lärarförbundet och LR om att ett större förbund vore önskvärt.

Ingen sammanslagning

Men en sammanslagning rakt av är inte vad han föreslår.

"Jag har tidigare konstaterat att det saknas stöd hos Lärarnas Riksförbund för vad som kan betecknas som en sammanslagning och jag vill därför betona att etableringen av de två organisationerna måste vara något nytt, vilket innebär att de tre befintliga organisationerna behöver läggas ner", skriver han.

Lärarnas Riksförbunds styrelse har fått en dragning av förslaget, men vill inte säga vad de tycker i nuläget. Först ska de tilltänkta få tycka till, det vill säga Lärarförbundet och skolledarna, för att utröna om de giftassugna överhuvudtaget ställer upp på den föreslagna modellen som utredaren föreslår.

Annons

Annons

Hoppas på gott mottagande

Så om det kommer att finnas ett sammanslaget nytt lärarfack av storformat 1 januari 2023, som utredaren föreslår: Nej, det vill LR:s ordförande Åsa Fahlén inte svara på nu.

Jättesvårt att svara på, jag hoppas att min inbjudan tas emot positivt, säger Åsa Fahlén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!