A-
A+

Försök till avspänning i Jerusalem

Avspärrningarna utanför Damaskusporten i Jerusalem har plockats bort.
Avspärrningarna utanför Damaskusporten i Jerusalem har plockats bort.
JerusalemTT-AFP

Avspärrningar utanför Damaskusporten i Jerusalem har plockats bort av israelisk polis. Det innebär att palestinier nu kan samlas där som traditionen bjuder under ramadan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Söndagens beslut är ett försök att stävja de våldsamma spänningar som har skakat Jerusalem den senaste tiden. Oroligheterna grundar sig delvis i palestinskt missnöje över att området kring Damaskusporten har spärrats av, trots att det är en viktig samlingsplats under fastemånaden.

Den israeliska polisens beslut har tagits i samråd med lokala och religiösa ledare och med hänsyn till att försäljare behöver tillgång till området för att få ihop till sitt levebröd, uppger en talesperson.

Våra styrkor är fortfarande på plats och vi kommer inte att tillåta att våldsamheter bubblar upp igen.

Det har varit ovanligt spänt mellan israeler och palestinier sedan ramadan inleddes den 13 april. I videoklipp på nätet ses palestinier attackera ultraortodoxa judar och judiska extremister, som i sin tur tagit sig ut på gatorna för att trakassera israeliska araber och palestinier. I torsdags eskalerade spänningarna när extremistgruppen Lehava marscherade mot Jerusalems gamla stadskärna.

Omvärlden har sett med oro på utvecklingen och manat alla parter till besinning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.