A-
A+

Första Covax-leveransen till palestinier

En covidpatient vid ett sjukhus i Ramallah på Västbanken. Bilden är från den 2 mars.
En covidpatient vid ett sjukhus i Ramallah på Västbanken. Bilden är från den 2 mars.
MellanösternTT-AFP

En första leverans av vaccin via det globala initiativet Covax har nått palestinska Västbanken, rapporterar AFP:s utsända.

Annons

Annons

Det är oklart hur många doser det rör sig om. Men nyligen anlände omkring 60 000 doser av Pfizer/Biontechs och Astra Zenecas vaccin öronmärkta för palestinier till Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv, enligt en israelisk källa.

FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland välkomnar leveransen.

"Dessa vaccin som skickas till Västbanken och Gaza blir avgörande verktyg i vår kamp mot pandemin och för socioekonomisk återhämtning", säger han i ett uttalande.

Situationen är svår i de palestinska områdena, med överfulla sjukhus, i kontrast till läget i Israel där nästan hälften av befolkningen redan fått två doser av Pfizer/Biontechs vaccin.

Israel har tillhandahållit 5 000 doser till palestinsk vårdpersonal och vaccinerat 90 000 palestinier som arbetar i Israel eller i israeliska bosättningar på Västbanken.

Människorättsgrupper har uppmanat Israel att, i egenskap av ockupationsmakt, utvidga sitt vaccinationsprogram till de palestinska områdena. Israel har insisterat på att ansvaret ligger hos den palestinska myndigheten PA på Västbanken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!