A-
A+

Första covidfallet rapporterat i Tonga

Tongas premiärminister Pohiva Tuionetoa. Arkivbild.
Tongas premiärminister Pohiva Tuionetoa. Arkivbild.
TongaTT-AFP

Tonga har registrerat sitt första fall av covid-19 och premiärministern varnar för en eventuell lockdown.

Annons

Annons

Stillahavsönationen Tonga har länge varit ett av fåtal länder i världen helt utan spridning av covid-19.

Men nu har ett första fall registrerats och premiärminister Pohiva Tuionetoa säger att huvudön Tongatapu, där de flesta invånare bor, eventuellt kan tvingas till nedstängning nästa vecka.

Anledningen till att nedstängningen inte kommer i helgen är för att jag har blivit informerad om att det kommer att ta mer än tre dagar för viruset att utvecklas hos någon som får det innan de börjar smitta vidare, säger Tuionetoa.
Vi bör använda den här tiden för att göra oss redo ifall fler personer bekräftas ha viruset.

Den smittade är en person som kommit med ett hemvändarflyg från Nya Zeeland och som har suttit i karantän. Personen är dubbelvaccinerad. Mindre än en tredjedel av landets befolkning, omkring 106 000 personer, har fått två doser vaccin.

På flyget fanns även medlemmar ur Tongas olympiska lag som har varit strandsatta i Christchurch, i Nya Zeeland, sedan Tokyospelen. Idrottarna dubbelvaccinerades innan de åkte till OS.

Nya Zeelands hälsodepartement bekräftar att den smittade personen hade testat negativt innan flyget lämnade Christchurch, där det för tillfället bara finns fyra kända fall, alla i samma hushåll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.