A-
A+

Första domen efter kongresstormningen

Trumpsupportrar utanför Kapitolium i Washington DC den 6 januari i år.
Trumpsupportrar utanför Kapitolium i Washington DC den 6 januari i år.
USATT-AFP

I det första åtalet som rör attacken av kongressen i Washington i januari har en man i New York fällts för att ha mordhotat folkvalda politiker.

Annons

Annons

Annons

Annons

Fallet, där 37-årige Brendan Hunt anklagades för mordhot mot bland andra demokraterna Nancy Pelosi, Chuck Schumer och Alexandria Ocasio-Cortez, ses som ett test för hur långt den amerikanska yttrandefriheten sträcker sig.

Inte hur långt som helst, bedömer juryn, som ansåg att uppmaningar på sociala medier att döda valda representanter inte kan gå under det skydd konstitutionens första tillägg ger om yttrandefrihet.

Hot och skrämsel

Hunt döms för att ha haft för avsikt att hindra kongressledamöterna i sitt arbete och för att försöka tysta dem genom dödshot och skrämsel.

Bland flera inlägg på sociala medier uppmanade Hunt i december i fjol bland annat president Donald Trump att hålla offentliga avrättningar av Pelosi, Ocasio-Cortez och Schumer.

"Och om du inte gör det kommer medborgarna att göra det. Aktivera skyttarna, meja ner kommunisterna och låt oss ta tillbaka USA", fortsatte han i sin uppmaning till Trump.

Annons

Annons

Hade inga vapen

Den 8 januari, två dagar efter stormningen av Kapitolium, publicerade han en video med titeln "Döda era senatorer" där han säger att "vi" måste ta oss tillbaka till Kapitolium och "den här gången ha med oss våra vapen".

Polisen har inte hittat vapen hemma hos Hunt, eller bevis för att han tillhör någon högerextrem grupp, och han anklagas inte för att själv ha varit på plats i Washington DC den 6 januari. Men åklagarna hävdade att hans ord i sig räckte för en fällande dom för mordhot.

Han riskerar fängelsestraff i upp till tio år, men domen tros överklagas.

FBI har gripit över 400 personer, misstänkta för olika brott i samband med attacken mot kongressbyggnaden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.