A-
A+

Första domen efter våldsvågen – tonåringar döms

Vid en av händelserna sköt pojkarna mot en fasad i Gubbängen i södra Stockholm. Flera skott gick in i en lägenhet. Arkivbild.
Vid en av händelserna sköt pojkarna mot en fasad i Gubbängen i södra Stockholm. Flera skott gick in i en lägenhet. Arkivbild.
BrottTT

Två tonårspojkar döms för två skjutningar mot lägenheter i Gubbängen den 28 december. Domen är den första efter den våldsvåg som inleddes i Stockholm under julhelgen.

Annons

Straffet för pojkarna, 15 och 16 år gamla, blir ett år och tio månader sluten ungdomsvård.

Vid det första tillfället besköts fasaden på en fastighet. Minst nio skott gick in i en bostad. Senare samma kväll avlossades minst 24 skott genom dörren till en annan lägenhet. Både ett automatvapen och en pistol har använts vid händelserna. I den andra lägenheten bodde en äldre man och enligt utredningen sköt gärningsmännen mot fel dörr.

Två dagar innan skottdådet rånade pojkarna, genom att hota och slå, en minderårig person på bland annat jacka och mobil i Hagsätra.

"Fullständigt hänsynslöst"

Pojkarna har enligt Södertörns tingsrätt gjort sig skyldiga till försök till mord, grovt olaga hot, framkallande av fara för annan, grovt vapenbrott och rån. De knyts till brottsplatserna genom exempelvis vittnen samt dna som säkrats på upphittade patronhylsor.

Rätten konstaterar att straffvärdet för det grövsta brottet, mordförsöket, motsvarar tio års fängelse för en vuxen person.

"Agerandet, särskilt att tömma ett automatvapen in i bostadsdörren, har vidare varit fullständigt hänsynslöst och inneburit ett allvarligt angrepp på målsäganden", skriver rätten.

Dessutom döms en 30-årig man för medhjälp till grovt olaga hot till ett års fängelse. Det är kopplat till att han skjutsat gärningsmännen i sin bil till en av brottsplatserna.

En 15-årig flicka som var medåtalad för grovt vapenbrott frikänns.

Halv miljon i skadestånd

Pojkarna ska solidariskt, delvis tillsammans med den vuxne mannen, betala skadestånd på drygt en halv miljon kronor.

"Det kan konstateras att tingsrätten har gjort samma bedömningar som mig i flera delar, både vad gäller rubricering och straffvärde", säger kammaråklagare Karin Hammar i ett pressmeddelande.

"Jag ska nu läsa igenom domen och överväga om den ska överklagas i vissa delar."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.