Första hotet om ny budgetstrid avblåst

Demonstration i Sacramento, i februari 2019, om att avsluta den dåvarande nedstängningen av statsapparaten.
Demonstration i Sacramento, i februari 2019, om att avsluta den dåvarande nedstängningen av statsapparaten.
USATT-AFP

Det har blivit något av en tradition under president Donald Trump, men i år ser USA åtminstone tillfälligt ut att kunna undvika en nedstängning av statsapparaten.

Annons

Annons

Annons

Annons

På onsdagen röstade representanthuset med bred marginal igenom en förlängning av USA:s budget, vilket gör att myndighetsanställda inte riskerar att stängas ute från sina arbetsplatser och att kongressledamöterna kan fortsätta sina förhandlingar om ett nytt stödpaket till det coronatyngda ekonomin.

Det förutsatt att även senaten röstar igenom förslaget – vilket det tippas göra innan deadline natten mot lördag, lokal tid – och att presidenten inte lägger in sitt veto.

Det nu aktuella förslaget gäller federala myndigheter, men bara fram till den 18 december, och nya nödlösningar riskerar att behövas.

Det här är något vi måste gå igenom för att statsapparaten ska kunna fortsätta fungera, sade demokraten Steny Hoyer inför onsdagens omröstning.
Men vi borde inte tro eller låtsas eller presentera det här som ett sätt vi borde arbeta på. För det är det inte. Det är ett sätt att skjuta upp beslut, ett sätt att misslyckas att gemensamt enas om kompromisser.

Under Trump har de federala myndigheterna tvingats stänga ner tre gånger, fler gånger än under någon president sedan Ronald Reagan. 2018 stängdes statsapparaten ner två gånger, i sammanlagt fyra dagar i januari och februari.

Vintern som följde varade nedstängningen under 35 dagar i december och januari, vilket var den mest utdragna i landets historia.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons