A-
A+

Förstår "saudistjärnorna": Extrapension

Svenske golfstjärnan Peter Hanson vid en presskonferens inför Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.
Svenske golfstjärnan Peter Hanson vid en presskonferens inför Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.
GolfTT

Svenske golfstjärnan Peter Hanson har full förståelse för att kolleger tackar ja till astronomiska summor med pengar för spel på den saudiska golftouren.

Han ser det som en "extrapension" och att ansvaret varifrån pengarna kommer inte ligger på spelarna.

Jag kan aldrig garantera att pengarna kommer från rätt ställe vad gäller PGA-touren eller DP World Tour heller.

Annons

Annons

Samtidigt som golftävlingen Scandinavian Mixed – där damer och herrar ställs mot varandra– ska avgöras på Halmstad golfklubb spelas premiärupplagan av den nya LIV-touren utanför London. Det är Saudiarabiens statliga investeringsfond som sponsrar den nya touren och exempelvis världsstjärnan Dustin Johnson, 37 uppges få runt 1,2 miljarder kronor för att bara delta.

Det är väldigt turbulent, säger den svenske golfstjärnan Peter Hanson om hur golfvärlden skakas om.

"Full förståelse"

Tävlingen i Halmstad blir Hansons sista i karriären på Europatouren. Skåningen har bland annat sex segrar på Europatouren på meritlistan, har spelat på USA-touren och har även varit med och tagit hem den prestigefyllda turneringen Ryder Cup för Europas räkning två gånger.

Han har "full förståelse" för att exempelvis tidigare Ryder Cup-lagkamrater som Sergio García, 42, och Lee Westwood, 49, väljer att spela på den saudiska golftouren, vars åtta tävlingar har en sammanlagd prispott på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor).

De pengarna som det viftas med är ju fantastiskt om man är på väg ut. Någon ger dig en stor påse och ser det som en liten extrapension. Det har jag förståelse för, säger Hanson.

Bryr man sig inte varifrån pengarna kommer?

Prata pengar är svårt. Jag har ju levt fantastiskt gott på min golfkarriär och allt som det har gett mig. Om man ska vara kritisk är det ju Tiger (Woods) som har bidragit med alla de pengarna. Om han drog upp den här stora potten blev smulorna större för oss andra, säger Hanson.

Annons

Annons

Ansvaret ligger på tourerna

Han får frågan om spelarna har ryggen fri med tanke på att Saudiarabien kränker mänskliga rättigheter i landet.

Det har man ju aldrig i och för sig. Vi är ju en del av en organisation. Europatouren har valt att spela i Saudiarabien (2019–2021), säger Hanson.

Herrarnas Europatour har under flera årtionden haft täta band med oljeländerna i Mellanöstern. Dubai i Förenade arabemiraten har haft en stående tävling på spelschemat sedan tidigt 1990-tal och sedan 2009 heter penningligan Race to Dubai med en avslutande tourfinal i emiratet. Inför årets säsong bytte touren även namn till DP World Tour, som är ett logistikföretag baserat i Dubai.

Även Förenade arabemiraten får kritik för stora brister i landet vad gäller exempelvis mänskliga rättigheter och är liksom Saudiarabien inblandat i det blodiga kriget mot Jemen.

Hanson framhåller dock att det inte går att lägga ansvaret på en enskild spelare att garantera varifrån pengarna kommer.

Det måste vara på vår världstour. Att touren som organiserar har ett större ansvar att det går rätt till ekonomiskt, säger 44-åringen.

Samtidigt har stjärnorna som valt att spela på LIV-touren gjort ett aktivt val.

Absolut. Men jag kan aldrig garantera att pengarna kommer från rätt ställe vad gäller PGA-touren eller DP World Tour heller. Det är det jag menar. Det är alltid svårt. När vi får prispengar, ska jag som idrottsman kvalitetssäkra att det går rätt till?

Hoppas på en världstour

Saudiarabien har genom åren även arrangerat tävlingar i andra idrotter, men beskylls då för så kallad "sportswashing". Att man försöker att tvätta rent sitt dåliga rykte när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

Idrott arrangerat av "Saudi" är ju inget nytt. Jag sitter och tittar på formel 1 när det kommer därifrån. Det är klart att när de skjuter en bomb en bit bort, som de gjorde i år (en mil från banan i Jidda), då blir man lite konfunderad över hur det fungerar.

Rent sportsligt hoppas Hanson att LIV-tourens inträde leder till stora förändringar.

Jag hoppas att det här leder till att vi får en världstour. Att pressen som kommer utifrån med LIV gör att PGA-touren och DP World Tour (Europatouren) gemensamt kan skapa en världstour. För jag tror att det är framtiden till bra världsgolf, som är bra för spelare, sponsorer och publik, säger Hanson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.