A-
A+

Försvarar superligan: "Vill bara rädda fotbollen"

Den nya superligans ordförande Florentino Perez. Arkivbild.
Den nya superligans ordförande Florentino Perez. Arkivbild.
FotbollTT

Den starkt kritiserade superligan i fotboll är inte till för att fylla inblandade klubbarnas pengapåsar, den är ett måste för att rädda fotbollen.

Det hävdar ligans grundare.

Om vi fortsätter med Champions League är det slut. 2024 är vi alla döda, säger Real Madrids ordförande Florentino Perez.

Annons

Annons

Annons

Annons

Kritiken har haglat från det europeiska fotbollsförbundet (Uefa), supportrar, spelare och tyckare om serien de tolv storklubbarna från England, Spanien och Italien har tagit initiativ till – och som skulle konkurrera med Champions League.

Men ligans ordförande, tillika storklubben Real Madrids starke man, Florentino Perez backar inte. I sin första intervju efter att superligan presenterats säger han att den är helt nödvändig.

Vi står alla på ruinens brant. Unga människor är inte längre intresserade av fotboll. Varför? För att det är så många matcher med dålig kvalitet och då hittar de andra plattformar, säger han i spanska tv-programmet El Chiringuito de Jugones, en intervju som kablats över världens medier.

Kommer inte stängas ute

Att franska Paris SG och tyska Bayern München och Dortmund inte är med bland de tolv beror enligt Perez på att de inte blivit inbjudna, inte att de nobbat ligan. Men alla toppklubbar blöder, säger han i programmet, och Champions League är inte lösningen. Tvärtom.

Om vi fortsätter med Champions League blir intresset bara mindre och mindre och då är det slut. Det nya upplägget ska börja gälla 2024 och det är helt absurt. 2024 är vi alla döda. Tillsammans har vi (de tolv klubbarna) förlorat fem miljarder euro, på två säsonger har Real Madrid gått back 400 miljoner.

Florentino Perez avvisar allt prat om att hans egna Real Madrid och Manchester City – som båda är i semifinal – skulle kunna slängas ut ur årets Champions League som en bestraffning för utbrytarligan.

Absolut inte. Inte City heller, eller någon annan. Det kommer inte att hända.

Annons

Annons

Matcherna kan kortas

Uefa-ordföranden Aleksander Ceferins hot om att spelare som deltar i den nya ligan ska portas från VM och EM avfärdar han också.

Alla spelarna kan var helt lugna för det kommer inte att hända. Uefa har en monopolställning men måste vara öppet för dialog och inte hålla på och hota, säger Florentino Perez.

Under den nära två timmar långa intervjun öppnade han även för regeländringar och att matcherna kan kortas för att göra dem mer attraktiva.

Och han lovade att målkamerasystemet VAR kommer att fungera bättre i den nya ligan, som i Perez ord bara är en god gärning från "en grupp klubbar från några europeiska länder som vill göra något för att göra sporten mer attraktiv".

De säger att det här är en liga för de rika men det är inte sant. Det är en liga för att rädda fotbollen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.