A-
A+

Försvaret ska bistå andra med Kabulflyg

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
AfghanistanTT

Regeringen ger Försvarsmakten mandat att bistå även andra stater och organisationer med flygtransport från Afghanistan. Det uppger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Annons

Annons

Hultqvist säger att Försvarsmakten nu har mandat för att ordna transporter för UD:s och Migrationsverkets räkning ut från landet till och med den 31 oktober. Ett plan är redo att flyga in till Kabul från en plats i närheten av landet och ett annat finns i beredskap.

Men Försvarsmakten får också i uppdrag att hjälpa andra stater och internationella organisationer med transporter av personer och materiel ut ur landet.

Man hjälper varandra, vi ingår ju redan i flera samarbeten med flygtransporter från Kabul där Sverige har fått hjälp av USA, Storbritannien och Tyskland, säger Hultqvist till TT.

Sverige deltar också, framhåller han, i ett sedan länge etablerat samarbete med plan av typen C-17 för tunga transporter. Det omfattar tre sådana plan, baserade i Ungern.

Där har man redan genomfört två flygningar och kommer att göra en med 25 platser i dag och en med 75 platser i morgon, säger försvarsministern.

Hultqvist vill inte säga något om var Försvarsmaktens plan befinner sig eller när de kan tänkas göra insatser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!