Försvunna Thereses dna hittat efter 30 år

Nio år gamla Therese Johannessen försvann spårlöst för drygt 30 år sedan.
Nio år gamla Therese Johannessen försvann spårlöst för drygt 30 år sedan.
NorgeTT-NTB

Det är mer än 30 år sedan den norska flickan Therese Johannessen spårlöst försvann från Fjell i Drammen. Nu har polisen hittat hennes dna.

Annons

Annons

Dna-spåret säger visserligen ingenting om hur då 9-åriga Therese försvann. Men det kan leda till nya genombrott i utredningen, i och med att man nu kan leta efter henne på andra sätt.

Dna-profilen har mödosamt sammanställts via material från ett örngott och ett suddgummi, framgår av en ny dokumentär.

Therese Johannessen försvann spårlöst den 3 juli 1988, i samband med att hon gick till en kiosk för att köpa godis. Svenske Sture Bergwall, då Thomas Quick, erkände mordet och dömdes år 1998, men friades sedan för brottet år 2011.

De "benrester" som hittades i samband med Bergwalls erkännande visade sig vara träflisor, vilket innebär att inga fysiska spår finns av Therese sedan försvinnandet.

Men norska myndigheter tror att hon rövades bort och mördades. En cold case-grupp tog upp fallet igen år 2017.

En teori var länge att Therese via ett missförstånd trotts ha pakistansk bakgrund, att hon därför skulle ha kidnappats dit, och alltså lever som vuxen kvinna där. Men norska utredare som bland annat besökt Pakistan har kommit fram till att uppgifterna åt det hållet inte håller. Enligt dokumentärserien som visas i norsk tv, "Therese – jenta som forsvant", har denna teori därför nu avfärdats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons