A-
A+

Fortsatt historiskt stor vapenexport

Fortsatt historisk hög export av krigsmateriel. Här Spaningsplanet Global Eye, som exporterats till Förenade Arabemiraten. Arkivbild.
Fortsatt historisk hög export av krigsmateriel. Här Spaningsplanet Global Eye, som exporterats till Förenade Arabemiraten. Arkivbild.
VapenexportTT

Den svenska krigsmaterielexporten fortsätter att ligga på en historiskt hög nivå. Det visar siffror från Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Värdet av exporten uppgick förra året till drygt 16,3 miljarder kronor.

Annons

Annons

Merparten av exporten, 67 procent, gick till mottagare inom EU och andra samarbetsländer. Av övriga mottagarländer var Förenade Arabemiraten, Pakistan och Indien de mest betydande mottagarländerna.

Den största exporten mätt i kronor gick till Förenade Arabemiraten, följt av USA, Brasilien och Pakistan. Av länderna inom EU kommer Ungern, Tyskland och Tjeckien högst upp på listan.

Tydlig koppling

Enligt ISP:s generaldirektör Carl Johan Wieslander kan den höga exporten tydligt kopplas till upprustningen som pågår i världen och ökade satsningar på försvaret.

Mycket av exporten är så kallade följdleveranser. Att Förenade Arabemiraten toppar beror på följdleveranser av det tidigare levererade luftburna radarsystemet GlobalEye, något som kommer att fortsätta framöver.

Även till Pakistan sker följdleveranser till ett luftburet radarsystem.

Annons

Annons

Flera avslag

Vissa större samarbeten påverkar statistiken i stor utsträckning, enligt ISP. Det gäller bland annat försäljningen av Jas Gripen till Brasilien och samarbetet med USA kring ett nytt skolflygplan.

Ingen export till Turkiet eller länder i Nordafrika genomfördes förra året. ISP avslog tio ansökningar om export till länder i Mellanöstern och Nordafrika.

" De ändringar som gjordes i de svenska riktlinjerna 2018 och som rör bland annat mottagarlandets demokratiska status har främst haft påverkan genom att färre nya exportaffärer till vissa länder har godkänts", säger Carl Johan Wieslander i en skriftlig kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!