Fortsatt supermajoritet för Orbán

Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Bryssel tidigare i oktober.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Bryssel tidigare i oktober.
UngernTT-AFP

Ungerns premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz behåller den supermajoritet i parlamentet som partiet har haft sedan valet 2018.

Annons

Annons

Fidesz har haft exakt de 133 stolar i parlamentet som behövs för två tredjedels majoritet, men oppositionen hade gått ihop med en gemensam kandidat och hade hoppats kunna vinna tillbaka en av platserna i söndagens fyllnadsval i provinsen Borsod i nordöstra Ungern.

Det gick dock inte vägen. Fidesz kandidat Zsofia Koncz fick 51 procent av rösterna och blir nu en av landets 199 parlamentariker.

Högerpartiet Fidesz har styrt Ungern sedan 2010. Oppositionen anser att Orbán leder ett korrupt system och flera lagar partiet har drivit igenom har fått internationell kritik, bland annat en som gör det straffbart att hjälpa illegala flyktingar.

I våras fick Ungern kritik när parlamentet godkände en lag som gav Viktor Orbán och hans regering kraftigt utökade befogenheter under covidkrisen, bland annat att den kunde styra med dekret som inte behövde godkännas av parlamentet. Den specialmakten avslutades i juni.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons