A-
A+

Fortsatt totalt abortförbud i El Salvador

Kvinnor i El Salvador firar att en en kvinna, som anklagats för mord under landets stränga abortlagstiftning, friats. Arkivbild.
Kvinnor i El Salvador firar att en en kvinna, som anklagats för mord under landets stränga abortlagstiftning, friats. Arkivbild.
El SalvadorTT-AFP

Annons

Annons

El Salvadors kongress har röstat för att upprätthålla landets totalförbud mot abort.

Vi lagstiftar för att skydda livet (redan) från befruktningen, säger Rebeca Santos, kongressledamot för landets styrande parti Nya idéer (Nuevas ideas).

I El Salvador är abort helt förbjudet, även då särskilda omständigheter som våldtäkt och incest föreligger. Kvinnor kan dömas till åtta års fängelse för mord om de genomgår ingreppet. Vissa aborter ses som extra grova brott och kan då ge upp till 50 års fängelse.

Kongressens omröstning skedde mot bakgrund av en namninsamling som kvinnorättsorganisationer gjort med syfte att få igenom undantag i abortlagstiftningen. Undertecknarna vill bland annat att en graviditet ska få avslutas om moderns liv är hotat, livshotande missbildningar finns hos fostret samt om havandeskapet är ett resultat av sexuellt våld.

Oppositionella ledamöter i kongressen är upprörda över beslutet som de avfärdar som "bristande intresse" för att tillgodose kvinnors rättigheter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.