A-
A+

Fortsatt trafikförbud för belarusiskt flygbolag

Flygbolaget Belavias får inte återuppta trafiken mellan Sverige och Belarus. Arkivbild.
Flygbolaget Belavias får inte återuppta trafiken mellan Sverige och Belarus. Arkivbild.
BelarusTT

Det belarusiska flygbolaget Belavia-Belarusian Airlines fortsätter förbjudas att trafikera sträckan mellan Stockholm och Minsk. Detta sedan regeringen på torsdagen avslog en ansökan om att få återuppta trafiken.

Annons

Annons

"Belarus politiska ledning bedriver ett cyniskt spel med människor som insats", säger utrikesminister Ann Linde (S) i ett uttalande som skickats till TT.

Den 25 maj återkallade Transportstyrelsen trafiktillståndet för Belavia-Belarusian Airlines för flygningar mellan Sverige och Belarus.

Då hade europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa bland annat uppmanat alla europeiska flygbolag att undvika belarusiskt luftrum. I början av juni förbjöds sedan belarusiska flygplan att flyga över EU:s territorium och att landa på flygplatser i EU.

Spänt läge

Bakgrunden var att belarusiska myndigheter och flygvapnet tvingat ner ett Ryanairplan på väg mellan EU-länderna Grekland och Litauen i Belarus huvudstad Minsk.

Åtgärden motiverades med ett påstått bombhot. Oppositionsaktivisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega tvingades av planet i Minsk.

Därefter har bolaget ansökt om att få återuppta trafiken till Stockholm.

Men på torsdagen – medan läget vid polsk-belarusiska gränsen blivit allt mer spänt under flyktingkrisen och tonen mer uppskruvad mellan EU och Belarus – sade svenska regeringen nej till bolagets ansökan för perioden 31 oktober 2021–26 mars 2022.

Annons

Annons

"Utökade sanktionsmöjligheter"

Enligt uttalandet från svenska UD är beslutet "i enlighet med EU:s förordning (EG) 765/2006, som slår fast ett förbud för flyg som drivs av belarusiska lufttrafikföretag att landa i, starta från, eller flyga över unionens territorium."

Ann Linde säger:

"På måndag samlas EU:s utrikesministrar i Bryssel. Jag ser framför mig att vi då kommer att fatta beslut om utökade sanktionsmöjligheter".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.