A-
A+

Fortsatt uppåt för fysisk bokhandel

Kunderna kommer tillbaka till den fysiska bokhandeln efter pandemin. Arkivbild.
Kunderna kommer tillbaka till den fysiska bokhandeln efter pandemin. Arkivbild.
LitteraturTT

Även om försäljningen av tryckta böcker minskar står den fysiska bokhandeln för bokbranschens största tillväxt. Kunder som höll sig borta under pandemin återvänder till butikerna.

Annons

Annons

Den svenska bokförsäljningen uppgick till 2,28 miljarder kronor under första halvåret i år. Siffran är visserligen 1,8 procent lägre jämfört med rekordåret 2021 men Förläggareföreningen beskriver ändå den svenska bokmarknaden som "fortsatt stark".

"Det blir också tydligt att förra årets rekordsiffror inte bara var en konsekvens av pandemin", säger Mikaela Zabrodsky, Förläggareföreningens vd.

Försäljningen i den fysiska bokhandeln ökade med 58,4 miljoner kronor medan internetbokhandeln/bokklubbarna i stället minskade sin bokförsäljning med 146,6 miljoner kronor.

De digitala abonnemangstjänsterna fortsätter att öka, men i lägre takt än tidigare. Där gick försäljningen upp med 52,6 miljoner kronor.

Samtidigt minskade försäljningen av tryckta böcker med 5,3 procent. Minskningen gäller dock inte pocketböckerna, som ökade med 2,2 procent.

Under andra kvartalet var det tre deckare som sålde allra mest: Camilla Läckberg och Henrik Fexeus "Kult", följd av "Själsfränden" av Sofie Sarenbrant och "Natriumklorid" av Jussi Adler-Olsen. Denna topplista bygger på försäljningen i alla kanaler och format.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.