A-
A+

Fortsatt val ska ge ny regering i Etiopien

Tigray-kriget sätter sin prägel på politiken i Etiopien. Bild från en regimtrogen demonstration i Addis Abeba i augusti.
Tigray-kriget sätter sin prägel på politiken i Etiopien. Bild från en regimtrogen demonstration i Addis Abeba i augusti.
EtiopienTT-AFP

Etiopien går nu vidare med det val som ska innebära att den kontroversielle premiärminister Abiy Ahmed kan bilda ny regering.

Annons

Annons

De flesta av Etiopiens regioner röstade redan i juni, och Abiy Ahmeds Etiopiska välståndspartiet (EPP) säkrade då en massiv majoritet – 410 av de 436 platser som då stod på spel. Men en viktig förklaring till det var bojkott från delar av oppositionen och att tongivande regimkritiker fängslats.

Nu röstar regionerna Somali, Harari och SNNP, som sammanlagt omfattar mycket av landets södra och östra delar. Majoritetsförhållandena i parlamentet kommer inte att påverkas på något avgörande sätt i och med detta, men valet i dessa regioner innebär ändå att resultatet sedan är tillräckligt klart för att en ny regering ska formas nästa vecka.

Samtidigt kastar konflikterna i landet långa skuggor även över valet och dess resultat. 36 mandat återstår att rösta om, men valmyndigheten har inte angett när det kan bli av. Det handlar om valkretsar i Tigray, Amhara och Oromia. I Tigray rasar sedan förra året ett krig mellan den upproriska rörelsen TPLF och regeringsstyrkor, och Oromia har sin motsvarighet i den väpnade gruppen OLA.

Abiy Ahmed hyllades av omvärlden efter tillträdet 2018, och fick året efter Nobels fredspris för försoningsprocessen med den gamla ärkefienden Eritrea. Men sedan har läget snabbt försämrats i Etiopien, och Abiy Ahmed kritiseras för ett alltmer auktoritärt och diskriminerande styre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.