Fortsatta mejlproblem på Göteborgs universitet

Ännu efter två veckor kvarstår problemet med mejlen på Göteborgs universitet. Arkivbild.
Ännu efter två veckor kvarstår problemet med mejlen på Göteborgs universitet. Arkivbild.
KommunikationTT

Ännu efter två veckor kvarstår problemet med mejlen på Göteborgs universitet. IT-avdelningen jobbar för högtryck för att få slut på haveriet.

Jag ser ändå ljuset i slutet av tunneln, säger Sören Ehrnberg, enhetschef på it-enheten.

Annons

Annons

Natten till fredagen den 18 september kraschade flera mejlpostservrar på Göteborg universitet. Det medförde att det varken gick att nå personliga e-postadresser eller funktionsbrevlådor på universitet. IT-enheten kunde återställa mejlfunktionen för omkring hälften av medarbetarna inom ett par dagar. Men för de flesta andra återstår problemen fortfarande efter två veckor.

Det här är det värsta jag varit med om under alla mina år i branschen, säger Sören Ehrnberg.

Orsaken bakom de trasiga servrarna är ett tidigare oupptäckt fel i den inbyggda mjukvaran. Både ordinarie diskar och diskar som används för backup drabbades samtidigt.

Vi går en balansgång. Vi arbetar dels med att lösa det skriande behovet av att kunna kommunicera med omvärlden, samtidigt som vi inte vill riskera att någon gammal data går förlorad. Vi vill inte slå på något som löser den ena delen av problemet, men inte den andra.

Men arbetet går ändå framåt.

Vi har tekniskt kommit fram till hur vi ska kunna lösa problemet men sedan är det frågan om tidsaspekten, hur lång tid det kommer att ta, säger Sören Ehrnberg.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons