Fotbollsstjärnor undervisas i kommunistpropaganda

Den kinesiske landslagsmålvakten Yan Junling är även medlem i landets kommunistparti. Arkivbild.
Den kinesiske landslagsmålvakten Yan Junling är även medlem i landets kommunistparti. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Instängda på hotell långt från sina familjer.

Då undervisas inhemska spelare i den kinesiska fotbollsligan i kommunistpropaganda.

"Medan CSL är i full gång så har arbetet runt partiets gräsrotsbildning i Dalian och Suzhou inte tagit vila", skriver ligan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Samtliga 16 lag i den kinesiska fotbollsligan, CSL, är isolerade på hotell och kommer så vara ända tills den första fasen av den försenade säsongen är färdigspelad i slutet av september.

Hälften av lagen bor i Dalian medan den andra halvan finns i Suzhou. Bara vid match och träning är de tillåtna att lämna hotellet. För att fördriva tiden kan spelarna, bland andra Dalians svenskduo Marcus Danielson och Sam Larsson, gymma, bada, spela tv-spel och biljard, sjunga karaoke, med mera.

Men det förekommer även så kallade utbildande aktiviteter. Dessa är riktade till inhemska spelare, personal och domare som antingen redan är medlemmar i landets kommunistparti eller vill bli det.

"Förverkliga kinesiska drömmen"

Förra veckan fotograferades mer än ett dussin representanter för den regerande mästarklubben Shanghai SIPG när de med penna och papper lyssnade till den kinesiske landslagsmålvakten Yan Junling som ledde en studiegrupp.

"Under ledning av partimedlemmen Yan Junling tog alla del av andan från generalsekreteraren Xi Jinpings tal tillsammans", skriver CSL, enligt AFP.

"Alla partimedlemmar uttalade gemensamt: Vi måste komma ihåg partiets tro på oss att vi kan förverkliga den kinesiska drömmen om den stora föryngringen av den kinesiska nationen och möta nya utmaningar med styrka och ungdomlig energi."

Annons

Annons

Propagandafilmer

Spelare ska dessutom ha fått se propagandafilmer, skriver AFP. Spelare från laget Henan Jianye ska, med masker för sina ansikten för att skydda sig mot coronaviruset, ha sett en med titeln "Xi Jinpings kärlek till fotboll".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons