A-
A+

Fotbollsungdomar flydde från Afghanistan

Afghanska kvinnor i en fotbollsmatch 2014. Nu har landslagsspelare flytt landet. Arkivbild.
Afghanska kvinnor i en fotbollsmatch 2014. Nu har landslagsspelare flytt landet. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Kvinnliga afghanska juniorlandslagsspelare i fotboll har flytt till grannlandet Pakistan för att komma ifrån talibanstyret.

Annons

Annons

"Vi välkomnar Afghanistans kvinnliga fotbollslandslag, de kom hit via Torkham-gränsen", skriver den pakistanske informationsministern Fawad Chaudhry på Twitter och tillägger att spelarna möttes av representanter från Pakistans fotbollsförbund.

Gruppen av flick- och juniorlandslagsspelare och deras familjer, totalt 75 personer, krossade den norra gränsen mot Pakistan innan de reste vidare till staden Lahore där de togs emot med blomstergirlanger.

Fotbollsspelarna är några av en större grupp av intellektuella och offentliga personer, särskilt kvinnor, som lämnat Afghanistan sedan talibanerna tog över för en månad sedan.

Under talibanstyret för drygt 20 år sedan fick inte flickor gå i skolan och kvinnor förbjöds arbeta och idrotta och det finns stora farhågor att kvinnor ska begränsas även nu.

I förra veckan sade en talibanrepresentant att kvinnor inte skulle få spela kricket eller hålla på med andra idrotter där de är lättklädda. I samband med talibanernas övertagande flydde många kvinnliga landslagsspelare i fotboll landet och en före detta kapten uppmanade spelare som var kvar i landet att bränna sina idrottsprylar och avsluta sina sociala medie-konton för att undvika repressalier.

Minst 75 personer, med spelare från A-landslaget och deras familjer, har evakuerats till Australien. Internationella fotbollsförbundet Fifa sade för en tid sedan att man jobbade på att evakuera de kvarvarande spelarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!