Fotografiska öppnar för hösten

'Oujujärvi afternoon', av den finländske fotografen Arno Rafael Minkkinen. I år firar han 50 år som konstnär, vilket uppmärksammas med utställningen 'Two hundred seasons' på Fotografiska i Stockholm. Pressbild.
"Oujujärvi afternoon", av den finländske fotografen Arno Rafael Minkkinen. I år firar han 50 år som konstnär, vilket uppmärksammas med utställningen "Two hundred seasons" på Fotografiska i Stockholm. Pressbild.
KulturTT

Fotografiska i Stockholm tar nya tag i höst efter en vår präglad av coronapandemin.

Säsongen invigs med en utställning av den finländske fotografen Arno Rafael Minkkinen. Sedan följer utställningar signerade Miles Aldridge och Lina Iris Viktor.

Annons

Annons

I april tvingades Fotografiska både stänga samt varsla all personal till följd av utbrottet av covid-19. Museet hade ett besökstapp på 98 procent mot en normalvecka, och fick istället fokusera på digitala konstupplevelser.

Under sommaren kunde man öppna igen med coronarestriktioner och i höst bjuder Fotografiska på tre nya utställningar.

Först ut är Arno Rafael Minkkinen, född 1945, har sedan 1970-talet varit känd för sina uppseendeväckande och fantasifulla självporträtt.

Minkkinen-utställningen "Two hundred seasons" på Fotografiska, som invigdes i slutet av augusti, sammanfaller med att han i år firar 50 år – eller 200 säsonger – som konstnär.

"Jag känner inte till någon annan i konsthistorien som visar samma uthållighet med detta skapande som pågått i över 200 säsonger", säger curatorn Ellen K Willas i ett pressmeddelande.

Den 4 september öppnar den brittiske konstnären Miles Aldridges retrospektiva utställning "Virgin Mary. Supermarkets. Popcorn. Photohraphs 1999 to 2020". Det är första gången Aldridge tillägnas en soloutställning i Sverige.

Mellan den 25 september 2020–31 januari 2021 visas även utställningen "Dark testament", signerad den brittisk-liberianska konstnären Lina Iris Viktor. Den turnerande utställningens innehåller fler än 50 verk på papper från Viktors serie "Dark continent" tillsammans med verk på duk med titeln "Materia prima I" och "Black botanica".

Rättat: I en tidigare version av texten förekom en felaktighet om hur länge Fotografiska hölls stängt på grund av coronapandemin.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons