-
+

Fourcade: "Visar att jag inte var galen"

Martin Fourcade.
Martin Fourcade.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

De grova anklagelserna mot den tidigare skidskyttetoppen Anders Besseberg förvånar Martin Fourcade. Men de gör också att den franske legendaren känner att hans engagemang mot dopning och fusk betalade sig.

Det här visar att jag inte var galen, om jag skrek högt hade jag bra anledningar till det, säger han till TT.

Annons

Annons

Martin Fourcade, 32, avslutade sin fenomenala karriär efter förra säsongen – efter 18 mästerskapsguld och sju världscuptitlar.

Men han är inte en av sportens allra största enbart tack vare sina resultat – Fourcade var även en stark röst mot dopning och korruption. 2016 hotade han exempelvis med bojkott om inte Internationella skidskytteförbundet (IBU) agerade kraftfullt mot dopningsmisstänkta ryska åkare. Och året efter lämnade han prispallen i protest på VM, när det ryska laget hade tagit brons i mixedstafetten.

Fourcade är naturligtvis uppdaterad med det senaste i den stora skidskytteskandalen kring Anders Besseberg, tidigare ordförande för IBU. Norrmannen ska, enligt en utredning gjord av IBU:s fristående granskningskommission ERC, ha tagit emot exklusiva klockor, jaktresor och prostituerade som mutor för att dölja rysk dopning.

"Stolt"

TT: Vad säger du om det som kommit fram?

Jag är inte chockad, men jag är förvånad över hur allvarliga brotten var. Men det gör mig också stolt över mitt arbete mot dopning. Det visar att jag inte var galen. Om jag skrek högt några gånger under min karriär hade jag bra anledningar att göra det, säger Martin Fourcade.

Han dyker upp i den mixade zonen efter herrarnas distanslopp – tävlingen där han tog VM-guld i Antholz förra året. Han är i Pokljuka dels för sponsoruppdrag, dels för ett möte med de aktivas kommitté där han fortfarande är med.

Annons

Annons

Tryggare nu

Han tycker att IBU och de aktiva gjort ett bra jobb de senaste två åren.

Jag är också stolt över att allt det här engagemanget bidrog till att vi kan vara där vi är i dag, där jag kan titta på skidskytte och känna mig mycket tryggare än jag gjorde som aktiv. Men det är en delad känsla. Jag är chockad, men också stolt och jag hoppas att ERC-rapportern är den slutgiltiga punkten i allt det här.

Fourcade lade av bland annat för att kunna spendera mer tid med sina barn.

Jag har mer frihet nu, men jag ångrar ingenting från min karriär. Jag är lyckligt lottad som kunde sluta vid ett bra tillfälle och få spendera mer tid med mina döttrar, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss