A-
A+

Frågan om friskolestopp satt på vänt

Den blivande regeringen får överta frågan om ett eventuellt etableringsstopp för nya konfessionella friskolor. Arkivbild.
Den blivande regeringen får överta frågan om ett eventuellt etableringsstopp för nya konfessionella friskolor. Arkivbild.
UtbildningTT

Den förra regeringens förslag om att förbjuda nya religiösa friskolor får bakläxa av Lagrådet. Och hur den tillkommande regeringen ska hantera frågan återstår att se.

Annons

Annons

Magdalena Anderssons (S) regering ville införa ett etableringsstopp för nya konfessionella friskolor.

Två tunga skäl för S-regeringen var att ett antal kristna och muslimska friskolor har fått kritik av Skolinspektionen för religiöst färgad undervisning, och att flera myndigheter pekat på kopplingar mellan vissa friskolor och våldsbejakande islamistisk miljö. Konfessionella friskolor kan också förstärka segregation, enligt S.

Efterlyser mer tydlighet

Ett lagförslag togs fram, men yttrandet från juristerna i Lagrådet kom först ett par dagar efter valet. Och innebörden i yttrandet är, på vardagssvenska: "Gör om". Lagrådets formulering är "att en tydligare proportionalitetsbedömning bör göras i kommande proposition", vilket innebär att Lagrådet efterlyser ett tydligare resonemang om hur etableringsstoppet står i proportion till syftet.

Annons

Annons

Partierna splittrade

Flera av remissinstanserna har för övrigt hävdat att förslaget inte tar sikte på skolor med brister, utan alla konfessionella friskolor.

Hur frågan kommer att hanteras av den blivande regeringen återstår att se. Kristdemokraterna är emot ett förbud, medan Liberalerna är för och Moderaterna talat för ett tillfälligt etableringsstopp. Även Sverigedemokraterna har talat för ett tillfälligt etableringsstopp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.