A-
A+

Fraktplan med landminor störtade – åtta omkom

Drönarbilder visar nedslagsplatsen där bara spillror återstår av det kraschade ukrainska transportplanet.
Drönarbilder visar nedslagsplatsen där bara spillror återstår av det kraschade ukrainska transportplanet.
GreklandTT-AP-AFP

Sedan vapenexperter säkrat delar av nedslagsplatsen har arbetet med att söka efter mänskliga kvarlevor efter flygkraschen i norra Grekland inletts.

Alla åtta ombord omkom när ett ukrainskt transportplan fyllt med landminor störtade sent på lördagskvällen.

Annons

Annons

Brandmän arbetar i närheten av nedslagsplatsen under natten.
Brandmän arbetar i närheten av nedslagsplatsen under natten.

Ögonvittnen berättar att flygplanet brann innan det kraschade och att explosioner hördes länge efter kraschen.

Olyckan skedde några mil väster om staden Kavala i den grekiska regionen Makedonien. Piloten hade begärt att få nödlanda på Kavalas flygplats på grund av motorproblem, men klarade sig inte ända fram, enligt landets luftfartsmyndighet.

Flygplanet kraschade ett par kilometer från närmsta bostadshus. Vittnet Giorgos Archontopoulos säger att han direkt förstod att något var fel när han hörde planet.

Vid 22.45 hörde jag plötsligt motorljudet från ett flygplan. Jag gick ut och såg att motorn brann, berättar han för Greklands statliga tv-kanal ERT.

Samtliga döda

Planet var på väg från Serbien till Jordanien när det störtade.

Serbiens försvarsminister Nebojsa Stefanovic bekräftar att åtta personer har omkommit. Försvarsministern bekräftar också att planet innehöll 11 ton militär utrustning, främst landminor. Slutdestinationen för leveransen ska ha varit Bangladesh.

Det var lysgranater och träningsminor. Det här flyget hade alla nödvändiga tillstånd i enlighet med internationella regler, säger han.

Den bangladeshiska militären bekräftar att den var mottagare av lasten, som den beskriver som träningsgranater som köpts från Serbien.

Annons

Annons

Sovjetbyggt plan

Planet var ett Sovjetbyggt Antonov An-12 och flögs enligt myndigheterna av det Ukrainabaserade fraktbolaget Meridian. Samtliga i besättningen ska ha varit ukrainare.

Boende i området kring olycksplatsen uppmanades till en början att hålla sig inomhus. På söndagen tilläts de lämna sina bostäder men varnades för att ge sig ut på fälten eftersom det finns risk att explosiva ämnen kan ha spritts över åkrarna.

Drönarbilder visar att små fragment är allt som finns kvar från planet, som kraschade på ett fält mellan två byar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.